ČETIRI TJEDNA TESTOVA

Poznat raspored ispita za predstojeću državnu maturu

Ilustracija za pripreme i polaganje ispita državne mature
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
25.09.2024.
u 08:15

Sad je idealna prilika za novu generaciju da vježba stare ispite koji su dostupni na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Dok nova akademska godina tek treba početi, i to s praznih 12.209 mjesta na svim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, koliko ih je ostalo nakon jesenskog upisnog roka, nova generacija maturanata u srednjim školama već ima raspored za predstojeću državnu maturu.

Posljednja godina srednjoškolskog obrazovanja već je tradicionalno u znaku mature, a učenici se već sada upoznaju sa svim pravilima koja ih očekuju na važnom ispitu, koji za gimnazijalce označava završetak srednjoškolskog obrazovanja, a za strukovnjake isključivo on je karta za upis na fakultete.

Iako će uskoro svi učenici biti upoznati i s listom lektirnih djela koja ih očekuju na samom ispitu nove državne mature, sada je idealna prilika za novu generaciju da, vježbajući stare ispite koji su dostupni na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, procijene vlastito znanje u predmetima – i prema toj procjeni započnu pripreme za ispit koji službeno počinje 2. lipnja.

Kao i do sada, državna matura školske 2024./2025. godine piše se tijekom četiri tjedna u kojima su raspoređeni ispiti. U prvom tjednu su ispiti jezika nacionalnih manjina, ali i izborni predmeti koje učenici najčešće biraju – fizika i politika i gospodarstvo. Politika i gospodarstvo tako je na rasporedu 5. lipnja u 9 sati, a za rješavanje tog ispita učenici na raspolaganju imaju 90 minuta. Fizika se piše 6. lipnja, a za zadatke u tom ispitu učenici imaju 180 minuta. U trećem tjednu pisanja državne mature na rasporedu su dva obvezna predmeta – hrvatski i engleski jezik.

POVEZANI ČLANCI:

Ispit iz hrvatskog piše se 16, a esejski dio toga predmeta na rasporedu je 17. lipnja. Engleski jezik piše se 18. lipnja. U zadnjem tjednu nove državne mature od obveznih predmeta 25. lipnja je matematika, u kojoj učenici biraju ili osnovnu ili višu razinu ispita. U tom posljednjem tjednu mature na rasporedu su i izborni ispiti iz informatike, psihologije, kemije, sociologije, vjeronauka, etike i glazbene kulture. Za novu generaciju maturanata tako je ključan datum 1. prosinca, kada se otvaraju prijave za ispite, koje je moguće prijavljivati do 15. veljače. 

>> VIDEO Novi iPhone stigao u Hrvatsku: Cijena za mnoge nedostižna, bili smo na prezentaciji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije