JAVLJA USKOK

Prebacili su najmanje 160 migranata i dobro zaradili: Županijski sud u Osijeku donio presude

Policija razbila krijumčarski lanac
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
31.07.2024.
u 10:46

Dogovarali su vrijeme, mjesto, broj migranata i cijenu prebacivanja s nepoznatim osobama iz BiH. Ostali optuženici su prema njegovim uputama preuzimali migrante, skrivali ih u tovarnim prostorima vozila te ih prevozili do dogovorenih odredišta.

Nakon istrage započete 7. veljače, USKOK je pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv jednog državljanina Bosne i Hercegovine (rođenog 1988.) i trojice hrvatskih državljana (rođeni 1991., 1981., 1991.). Optuženi su za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji i ilegalno prebacivanje ljudi preko granica Hrvatske, drugih država EU ili Šengenskog prostora.

Prvookrivljeni je optužen da je od ožujka do prosinca 2023. organizirao ilegalno prebacivanje velikog broja stranaca iz BiH u Hrvatsku, uz pomoć nepoznatih suradnika iz BiH. Svaki migrant plaćao je najmanje 500 eura za ovu uslugu. Migrante su prebacivali preko ili izvan službenih graničnih prijelaza, izbjegavajući graničnu kontrolu, izvjestio je USKOK.

Kako bi proveo plan, prvookrivljeni je okupio ostale optuženike i druge suradnike. Dogovarali su vrijeme, mjesto, broj migranata i cijenu prebacivanja s nepoznatim osobama iz BiH. Ostali optuženici su prema njegovim uputama preuzimali migrante, skrivali ih u tovarnim prostorima vozila te ih prevozili do dogovorenih odredišta. Organizirali su si međusobno pratnju kako bi izbjegli policijske kontrole.

POVEZANI ČLANCI:

U tom razdoblju su u najmanje sedam navrata omogućili ilegalni ulazak i boravak za najmanje 160 migranata iz Turske, Kine, Vijetnama, Iraka i Irana, čime su zaradili značajan iznos novca koji su međusobno podijelili.

Nakon podizanja optužnice, USKOK je s optuženima sklopio sporazume prema kojima je Županijski sud u Osijeku donio presude. Prvookrivljeni je osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora, drugookrivljeni na godinu i dva mjeseca, trećeokrivljeni na deset mjeseci, a četvrtookrivljeni na godinu dana zatvora. Oduzeta im je nezakonito stečena imovinska korist u iznosu od 82.200 eura i dva vozila ukupne vrijednosti 45.000 eura koja su korištena u počinjenju kaznenih djela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije