IZDAN METEOALARM

Pred nama je još jedan toplinski val: Civilna zaštita objavila preporuke za zaštitu zdravlja od vrućina

Dubrovnik: Tijekom vrućina najbolje osvježenje u gradu pruža Onofrijeva fontana
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
10.08.2021.
u 13:48

Redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetite novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja, navode iz Civilne zaštite

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog visokih temperatura u danima koji slijede, a Civilna zaštita objavila je preporuke kako što lakše podnijeti vrijeme pred nama. 

Toplinski val posebno će se osjetiti na Jadranu. Zbog toga je za sutra izdan narančasti meteoalarm, dok u četvrtak na pojedinim područjima Hrvatske i crveni.  Visoke temperature mogu se očekivati u petak i subotu. 

Foto: DHMZ

U srijedu se pak očekuje većinski sunčano vrijeme. 

– Većinom u unutrašnjosti nestabilno, ponegdje uz kratkotrajnu kišu ili lokalne pljuskove i grmljavinu, češće u noći te ponovno poslijepodne, osobito u gorju. Pritom pljuskovi lokalno mogu biti izraženiji. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, na Jadranu zapadni i sjeverozapadni vjetar, a navečer bura. Najniža temperatura od 15 do 20, na Jadranu od 21 do 26, a najviša dnevna uglavnom između 31 i 36 °C – navode iz DHMZ-a. 

Civilna zaštita objavila je preporuke za zaštitu zdravlja od vrućina

– Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti – podsjećaju i dodaju: – Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istodobnu zaštitu od bolesti prouzročene koronavirusom. Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova. 

Između ostaloga, savjetuje se:
 

  • Rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • Piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • Izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom  trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • Nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • Rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • Isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • Izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • Ne ostavljati djecu ni životinje u parkiranom vozilu.
  • Redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te ih odjenuti u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • Ako imate zdravstvene probleme, potražiti savjet liječnika. 

VIDEO: Evo kako rashladiti automobil tijekom ljetnih vrućina

Komentara 2

CK
CKI
15:19 10.08.2021.

Možda tamo ne vjeruju u klimatske promjene pa im neće biti vruće.

DU
Deleted user
14:03 10.08.2021.

Znaci toplinski val ce biti samo u Dubrovniku kod velike onofrijeve cesme. Sto je sa Varazdinom, Viroviticom, Djakovom, Siskom, Pozegom, tamo ce padat snijeg ili je to da prodavate svijetu maglu svercovajuci se akonto dubrovacke republike (i Dalmacije) jer znate da bi bez toga bili na nivou Moldavije i Kosova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije