Predsjednica u Argentini

Održan Argentinsko-hrvatski gospodarski forum

Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske
13.03.2018.
u 15:02

Predsjednica je zadovoljna sastankom s argentinskim predsjednikom Macrijem i najavila je da će uložiti napore u gospodarski odnosi Argentine i Hrvatske

Održao se najavljivani argentinsko-hrvatski gospodarski forum. U sklopu službenog posjeta Predsjednice Republike Hrvatske Republici Argentini forum je održan u Buenos Airesu. Glavni govornici na forumu bili su hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i ministar vanjskih poslova i bogoštovlja Republike Argentine Jorge Marcel Faurie.

Predsjednica je zadovoljna sastankom s argentinskim predsjednikom Macrijem i najavila je da će uložiti napore u gospodarski odnosi Argentine i Hrvatske. Navela je kako je razina robne razmjene Hrvatske i Argentine nedovoljno razvijena i na vrlo skromnoj razini te kako ne možemo biti zadovoljni njezinim ukupnim iznosom. Istaknula je da je zemljopisni položaj Hrvatske izrazito povoljan jer se nalazi na sjecištu zapadne i jugoistočne Europe te je povoljan za transport. Iskoristila je ovu prigodu i pozvala argentinske izvoznike na korištenje svih prednosti i kapaciteta hrvatskih luka prilikom izvoza u Europu.

Istaknula je kako je ponosna na brojne Hrvate koji su pridonijeli kulturnom i gospodarskom razvoju Argentine, među kojima su mnogi i dobitnici priznanja „Istaknuti iseljenik“ koje dodjeljuje Državna uprava za migracije pri Ministarstvu unutarnjih poslova. Također, istaknula je značaj Argentinsko-hrvatske gospodarske komore (Camara Argentino Croata de industria y comercio) koja daje posebnu vrijednost ne samo gospodarskim, nego i ukupnim odnosima Hrvatske i Argentine. U tom smislu, pozdravila je potpisivanje Sporazuma o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Argentinsko-hrvatske gospodarske komore (Agreement of Cooperation between the Croatian Chamber of Economy and the Argentinian Croatian Chamber of Industry and Commerce).

„Vjerujem kako je hrvatsko članstvo u Europskoj uniji pridonijelo boljoj vidljivosti i imidžu hrvatskih proizvoda te da će se pojačati intenzitet robne razmjene naših država i povećati interes argentinskih tvrtki za uspostavom suradnje“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Izrazila je nadu kako će tomu pridonijeti i Sporazum o pridruživanju između Europske unije i zemalja Mercosura (Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj), čiji sastavni dio je i Sporazum o slobodnoj trgovini, potpisivanjem kojeg će se otvoriti nove mogućnosti za trgovinu i jačanje gospodarske suradnje.

Na Argentinsko-hrvatskom gospodarskom forumu sudjeluje osamnaest hrvatskih tvrtki koje su spremne svoje proizvode, znanja, rješenja i usluge upregnuti na dobrobit naših društava, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

 

Komentara 6

DU
Deleted user
15:07 13.03.2018.

gdjo kgk jeste li poveli buricku da i ona vidi svijeta...da ne misli da je bg jedan od centara....

ST
stefj
15:40 13.03.2018.

Ma sve to skupa nema smisla dok ide HGK ili predstavnik vlade. Kao što vidimo Plenković i vlada uopće nisu zainteresirani za gospodarstvo (osim možda oba Marića), a od HGK nema beskorisnije paradržavne institucije... Osim toga, Plenković sve što je izvan mainstream politike EU-a ignorira, sabotira ili omalovažava, tako da niti u tom pogledu nema kruha. Uzak pogled i EU ambicije premijera izgleda da su jedna od glavnih kočnica danas...

VA
vadis1
21:40 13.03.2018.

Da je KGK otisla posjetiti Hrvate u Argentini to razumijem. Za drugo, zali boze troska koji ona i njeni birokrati potrosise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije