ITALIJA - HRVATSKA

Predsjednik Italije G. Napolitano dolazi u službeni posjet Hrvatskoj

Napolitano i strani novinari
23.05.2011.
u 15:33

Talijanski predsjednik Napolitano primio je u Quirinalu izaslanstvo udruženja stranih novinara i dopisniku Večernjeg lista najavio svoj skori posjet Hrvatskoj

RIM – Idem u službeni posjet Hrvatskoj, kazao je predsjednik talijanske republike Giorgio Napolitano dopisniku Večernjeg lista danas u Quirinalu, sjedištu talijanskih predsjednika. Napolitano je danas primio izaslanstvo udruženja stranih novinara akreditiranih u Rimu (čuvena Stampa Estera), u povodu 150. obljetnice ujedinjenja Italije. Velika proslava 150. obljetnice ujedinjenja Italije održat će se u Rimu 2. lipnja, na dan talijanske republike, na koju su pozvani šefovi država Europske unije, nekih južnoameričkih država, SAD-a, Kine itd. Dolazak su najavili predsjednici više od 40 država. Bit će to najveći skup šefova država ikad održan u Italiji.

Poslije pozdravnih govora (predsjednika udruge Stampa Estere, njemačkog novinara Tobiasa Pillera) šef talijanske države zadržao se u kraćem razgovoru sa stranim novinarima.

Napolitano mi je kazao kako će prije ljetnog odmora doći u službeni posjet Hrvatskoj. Bit će to njegov prvi posjet Hrvatskoj od kada je (od svibnja 2006.) predsjednik republike. Ujedno uzvraća posjet bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Italiji u studenome 2009.

- Vi ste bili u Hrvatskoj, započeo sam pitanje i prije nego što sam dovršio, Napolitano je kazao: „Da, kao ministar unutarnjih poslova 1997. Tada je predsjednik Hrvatske bio Franjo Tuđman“.

- U ovogodišnjem Danu sjećanja (misli se na sjećanje na fojbe, kraške jame u koje su Titovi partizani potkraj Drugog svjetskog rata bacili mnogo Talijane, ali izraz „fojbe“ ne stoji u nazivu) vi ste poduprijeti prijedlog stvaranja Parka mira na prostoru od Kobarida do Trsta, gdje je u dva rata poginulo milijun Europljana.

„Da, radi se na tome. Osim Italije, Slovenije i Hrvatske projektu se priključuje i Austrija“, rekao je Napolitano i najavio da će se o tome razgovarati na margini sljedećeg sastanka šefova država Srednjoeuropske inicijative. No, projekt će se proširiti i na druge europske zemlje jer se želi stvoriti Europski park mira.

Strani su novinari kazali da danas u Italiji postoji veliki euroskepticizam, kakav nije bio prije, na što je Napolitano kazao da se u mnogim zemljama političari gotovo isključivo bave unutarnjim stvarima, što nije dobro. "Ne smije se zanemariti europsko zauzimanje, Europa mora biti svjetski igrač", rekao je Napolitano.

Ključne riječi

Komentara 1

KU
kukuriku
17:52 23.05.2011.

eko,..Giorgio Napolitano je najvecí i najstyariji -komunista u Italiji..., ali ipak gre u Crikvu..., za razliku od nasíh \"antifasista\"-Boljsevika ..!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije