u posjetu BIH

Predsjednik Josipović posjetio Titov bunker kod Konjica

Ivo Josipović (1)
Foto: Zdenko Jurilj/VLM
1/5
21.03.2013.
u 17:05

Josipović: Kao što je EU prilika za Hrvatsku, ona je prilika i za BiH, članstvo u EU otvara brojne mogućnosti

Dvodenvna turneja hrvatskog predsjednika Ive Josipovića danas će se okončati njegovom nazočnošću na večernjakovoj manifestaciji “Večernjakov pečat” u Mostaru.

I današnji razgovori s bosanskohercegovačkim domaćnima protekli su u razgovorima odnosa BiH i Hrvatske pogotovu u svjetlu ulaženja Hrvatske u članstvo EU. U izjavi za naš list predsjednik Josipović kaže da je ulazak Hrvatske u EU i velika prilika i za BiH.

– Mislim da naše članstvo u Europskoj uniji otvara određene mogućnosti koje do sada nismo imali. Doduše, neke okolnosti se mijenjaju poput drukačijeg odnosa Hrvatske prema CEFTA-i. Ali, zamah koji ima Hrvatska ulaskom u Europsku uniju će se dobrim dijelom reflektirati na zemlje u regiji u prvome redu i posebno na BiH. Ja sam potvrdio kako je naš strateški interes da sve zemlje u regiji postanu članice Europske unije. Nama je BiH po mnogo čemu najvažniji partner i najvažniji susjed. Ne samo zbog 1000 kilometara zajedničke granice, nego i zbog prijateljstva, povijesti koje nas veže kao i dobar dio građanki i građana Hrvatske koji su podrijetlom iz BiH. Mnogi žive i u BiH i u Hrvatskoj i to će se nastaviti. Europska granica između Hrvatske i BiH ni u novim okolnostima neće biti Kineski zid nego mora spajati ljude. Ja sam siguran da ćemo mi, BiH i Europska unija pronaći najbolje modalitete kako da ostane ta povezanost koja je zaista važna – kazao je.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović tijekom službene posjete BiH posjetio je nekadašnje ratno zapovjedništvo - Objekt D-0 kod Konjica i postavku umjetničkih radova prvog ciklusa Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK, kao i postavku radova Ede Murtića koji će biti izloženi u drugom ciklusu Projekta Bijenale D-0 ARK.
Mostar je danas posjetio i predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko, ističući kako će veze BiH i RH i nakon ulaska u EU, biti jake. Predsjednika Hrvatskog sabora jučer su u Mostaru dočekali provincijal Ivan Sesar i fra Iko Skoko, gvardijan, te fra Ante Marić. Pokazali su fotografije pobijenih franjevaca, crkvu u izgradnji, kapelicu i knjižnicu. Ne bih ih htio previše hvaliti, ali zaslužili su. Naime, ovo je jedna vizija kako bi Franjevački samostan postao i ostao kulturni i duhovni centar Hercegovine. To daje jednu perspektivu da je budućnost hrvatskog naroda u BiH zasnovana na vrijednostima.

>> Josipović u BiH: Naš ulazak u EU nam je zajednička prednost

>> FOTO Pogledajte unutrašnjost tajnog Titova bunkera na Zlataru

Ključne riječi

Komentara 10

HR
hrvatin
18:10 21.03.2013.

Ne moze bez vrhovnoga komandanta

PA
parni
20:04 21.03.2013.

Drug Josipovic je sigurno odusevljen "bunkerom" svog voljenog istomisljenika i vodje! Nije se zapitao koliko je hrvatskog i slovenskog novca "utuceno" u gradnju te "gluposti"? Mozda je mogao i ostati tamo neko vrijeme da se "inspirira" na izvoru komunizma, i da mi Hrvati malo predahnemo od njegovog animoziteta prema svemu sto je hrvatsko.

PE
peugeot
17:31 21.03.2013.

Podrucje cijele bivse SFRJ morao bi se sto je prije moguce naci u sastavu EU ! Tad bi nekim sizofrenim nacionalistickim razmisljanjima pojedinih politikanata s ovih prostora definitivno dosao kraj. I jos nesto : da nas EU nauci : radu, redu i disciplini. Kao i toI da se ne moze vjecno zivjeti na sistemu sazdanom na korupciji, niti od marifetluka tipa : "lijeva ruka, desni dzep!"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije