REGULACIJA CIJENA

Sastanci s trgovačkim lancima od jutra: Hoće li pristati na snižavanje cijena proizvoda?

Zagreb: Predstavnici velikih trgovačkih lanaca stižu na sastanak kod Filipovića
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/14
12.09.2023.
u 15:22

Resorni ministar Davor Filipović ovog je ponedjeljka potvrdio kako se danas održava sastanak, dodajući kako vjeruje da će se s trgovačkim lancima postići dogovor o regulaciji cijena

Ministarstvo gospodarstva danas je započelo pregovore s deset predstavnika trgovačkih lanaca oko regulacije cijena proizvoda i spuštanja na iznose koji su bili krajem prošle godine. Ove najave o mogućem snižavanju cijena dolaze tek nekoliko dana prije nego što bi Vlada trebala objaviti novi paket mjera pomoći građanima vrijedan oko 500 milijuna eura. 

Razgovori s trgovcima odvijali su se pojedinačno jutros od 9 sati, a prvi su bili predstavnici Konzuma. Nakon samog sastanka, kratke izjave za medije dao je izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško, smatrajući kako će se vrlo brzo postići dogovor. 

– Imali smo vrlo korektan razgovor s Filipovićem, razgovarali smo o potencijalnim mjerama i sve ide dobrim tokom. Mislim da ćemo postići dogovor i da će mjere biti definirane. Sačekat ćemo prijedlog, mislim da ćemo podržati ono o čemu je manje-više razgovarano danas – komentirao je.

– U sljedeća dva dana sve ćemo objasniti – dodao je Peruško.

Zagreb: Predstavnici velikih trgovačkih lanaca stižu na sastanak kod Filipovića
1/9

Drugi na redu bili su predstavnici KTC-a, odnosno Daliborka Kranjčić koja je kratko prokomentirala kako će sve biti poznato za dva dana. 

– Bilo je razgovora o cijenama 31.12. i kolike su bile, što je sve utjecalo na dizanje i što je sve moguće napraviti da se neke od cijena korigiraju – komentirala je Kranjčić. 

Osim toga, predsjednik Udruge trgovine u Udruzi poslodavaca Martin Evančić i direktor NTL-a nakon sastanka poručio je kako će oni sudjelovati u tome, a mišljenja je kako će se pridružiti i ostali trgovački lanci. 

– Svatko od trgovaca sam će procijeniti koliko može tome pridonijeti i koliko cijena može smanjiti, to će sigurno napraviti u idućim danima. Ministarstvo očekuje povratan odgovor od nas u roku od nekoliko dana. Mislim da će svi sudjelovati, mi hoćemo, a odlučit će sami s koliko artikala – poručio je, dok ostali predstavnici nisu htjeli komentirati sastanke. 

POVEZANI ČLANCI:

Inače, resorni ministar Davor Filipović ovog je ponedjeljka potvrdio kako se danas održava sastanak, dodajući da vjeruje kako će se s lancima postići dogovor o regulaciji cijena. 

– Vjerujem da ćemo postići dogovor – komentirao je Filipović, dodajući kako je već s nekim predstavnicima trgovačkih lanaca i razgovarao te naglasio da su ''svjesni da trebaju preuzeti dio odgovornosti kada se govori o visini cijena''. 

Uz njega, ovu mjeru komentirao je jučer i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, otkrivajući kako paket mjera iznosi oko 500 milijuna eura. 

– S njima će se obaviti razgovor, budući da postoji na individualnoj razini razgovor s jednim trgovačkim lancem, no ne samo s jednim nego ih već ima i više, koji su spremni vratiti cijene na razinu 31. prosinca 2022. godine – izjavio je Butković.

>> VIDEO Neobična konferencija srpskog predsjednika: Vučić donio košaru iz trgovine

 

Komentara 35

Avatar horuk
horuk
10:04 12.09.2023.

Inozemne korporacije koje proizvode prodaju 30-50% skuplje nego u matičnim zemljama neka plaćaju onda naše radnike 30-50% više nego njihove tamo. A ne ovdje skuplje prodavati a radnike slabije plaćati. To je no-go drski kolonijalizam.

SG
Saul Goodman
10:23 12.09.2023.

Bezobrazluk godine : Zvijrzda majoneza poskupila preko 100% u godinu dana. Ulazni troškovi pali.

EJ
ejStef
10:32 12.09.2023.

Vlada u dogovorima mora "nagovoriti" 2-3 lanca na snižavanje cijena, to je dovoljno. Svi će onda nahrupiti u te lance. Ako pak vlada traži nemoguće, onda jednostavno tih proizvoda više neće biti na policama ili će ti lanci propasti... Ima tu puno čimbenika koji grade cijenu; proizvođači, vlasnici, banke, kupci, zaposlenici, država, pa tek onda trgovci. Država si je tu dala ekskluzivno pravo odrediti tko je glavni krivac za cijene i odabrala trgovce... Ako bismo usporedili s nekim drugim branšama, to bi bilo kao da je INA glavni krivac za visinu cijene goriva, a znamo da dobavljači i država imaju kud i kamo veće udjele u cijeni. Tako je i s trgovinom, imate analizu predstavljenu pred neki dan, gdje država ima 8% udjela u maloprodajnim cijenama u trgovini, dobavljači imaju najveći udio, a trgovci sami najmanji, na razini par posto... Interesantno je da država ima tih 8%, dok zaposlenici imaju 6%...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije