ZNANSTVENICI NA SUDU

Preko studentskih ugovora plaćali su se i honorarni suradnici

Krešimir Pavelić (1)
Igor Kralj/PIXSELL
19.02.2013.
u 16:20

Pavelić, trenutačno zaposlen kao pročelnik Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, prema optužnici je uz pomoć suradnica preko fiktivnih studentskih ugovora dizao novac, koji je djelio sa tajnicom A. Vrtarić

- Nismo krivi - kazali su na zagrebačkom Županijskom sudu Krešimir Pavelić, bivši pročelnik Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković (IRB), Zdenka Šujster, voditeljica Odjela za računovodstvo i financije te Željka Marinović, računovodstvena referentica, koje se tereti da su tijekom 2007. i 2008. potrošili 300.000 kuna, koristeći se pri tome fiktivnim studentskim ugovorima.

Pavelić, trenutačno zaposlen kao pročelnik Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, prema optužnici je uz pomoć svojih suradnica preko fiktivnih studentskih ugovora dizao novac, koji je zatim djelio sa svojom nekadašnjom tajnicom Ankicom Vrtarić. Ona je na početku postupka također bila optužena, no u zamjenu za manju kaznu priznala je krivnju te je uvjetno osuđena. I dok tužiteljstvo tvrdi da je novac na taj način podignut nenamjenski potrošen, branitelji okrivljenika u uvodnim govorima naveli su kako će dokazati da je optužnica apsurdna te da je novac trošen za potrebe IRB-a.

U svom iskazu takve navode branitelja, djelomično je potvrdila i Ankica Vrtarić koja je svjedočila. Kazala je kako je u vrijeme dok je bila Pavelićeva tajnica, IRB imao više od 20 projekata koji su se realizirali s ministarstvom te Fondom za zapošljavanje i razvoj.

- Preko studentskih ugovora plaćali smo radnike koji su radili na uređnju okoliša oko IRB-a, a 2005. taj je posao dobio i moj suprug, kojem su pomagali moji sinovi. Studentski ugovori bili su sastavljeni na moje sinove, u njima je navedeno da im se plaća za rad na uređenju okoliša, a javna je tajna da su se preko studentskih ugovora plaćali i mnogi honorarni suradnici, da je preko njih izdvajana pomoć za sindikalne sportske igre te da su kupovani stručni časopisi - kazala je svjedokinja.

Ključne riječi

Komentara 8

OB
-obrisani-
17:00 19.02.2013.

Ovo nije ništa novo i radi se i dan danas. Namještaju se poslovi preko studentskih iskaznica, koje se za određeni iznos ustupaju osobi koja se po vezi zapošljava, bez obzira ima li uvjet za mirovinu. Mnogo novca se na taj način pokralo. To je dobro poznato i vladajućima.

Avatar nekakav
nekakav
17:12 19.02.2013.

oni su priznali da su ugovori bili na sinove, a poslove je obavljao netko drugi. i to je javna tajna, a? e pa upravo zato vas treba oderati skupa s kamatama! ovakve povlastice putem rada preko student servsa treba ukinuti. to je leglo kriminala i korupcije. i taj studenski centar, izmišljena mini burza rada! daj im kolko, 15%, za posredovanje, hehe, lijep način za brati paru, skoro na razini josipovićevog zamp-a! onog trena kad će poslodavac direktno sklopiti ugovor sa studentom, moći ćemo krenuti dalje. i da, povlastice su uvijek bile. i trebaju biti. al ne za organizirani kriminal, nego za studente!

DO
doktorica
19:47 19.02.2013.

sramote naše znanstvenike ,a prave pljačkaše i ratne profitere slave kao junake.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije