Ženski nogomet

Premija za prolaz u Ligu prvaka – izlet i ručak uz tamburaše

nogometašice
Davor Javorović/PIXSELL
19.08.2011.
u 11:00

Osječke srednjoškolke, studentice i radnice odigrale su “muški” i ušle u krug 32 najbolje europske ekipe

Neovisno o raspletu Dinamovih kvalifikacija za Ligu prvaka, Hrvatska već ima predstavnika u nogometnoj eliti. Ženskoj! Onoj gdje se ne vrti veliki novac, gdje se nogomet još isključivo igra iz ljubavi. Rijetkoj oazi sporta lišenoj diktata kapitala. Nogometašice Osijeka – redom srednjoškolke, studentice i radnice – kvalifikacije su odigrale “muški”, poigrale se s Bugarkama, Bjeloruskinjama i Irkinjama i Ligu prvakinja prvi put dovele u Hrvatsku.

Proračun 200.000 kuna

A nagrada za povijesni uspjeh koji je prethodno 14 puta zaustavljan pred vratima slave, bit će bogata za prilike koje vladaju na Mačkamami – klupsko čelništvo okrenut će kasicu prasicu i odvesti igračice na izlet u Baranju.

– Počastit ćemo ih ručkom uz tamburaše – otkrio je čelni čovjek sportskog čuda iz Osijeka Gordan Matković.

– Naše su premije za osvajanje lanjskog prvenstva i kupa bile 100 kuna po igračici – usporedio je slikovito Matković novac koji se okreće u muškom i ženskom nogometu.

I nije se šalio! To je igračicama sav novac uz nekoliko stotina kuna mjesečne plaće. Sva kvaliteta hrvatskog ženskog nogometa danas je koncentrirana u Osijeku, Zečice su u domaćoj konkurenciji za koplje iznad suparnica, a opet Liga prvakinja dosanjana je s nešto više od 200.000 kuna godišnjeg proračuna. Na račun kluba koji se prošlu sezonu prvenstvom prošetao bez ijednog izgubljenog boda, neće, pak, za razliku od “prave” Lige prvaka sjesti milijuni. Novac koji će Zečicama pripasti za lavovski uspjeh za Uefu sitniš je, nekoliko “žutih” koje su u Nyonu probrali po džepovima. A i taj novac treba biti potrošen namjenski – za troškove sljedećeg kruga natjecanja.

Trener Zvonimir Kolak jutro nakon utakmice u kojoj su njegove djevojke pregazile sjevernoirski Crusaders Strikers (5:1) i plasirale se među 32 najbolje europske ekipe sjeo je na bicikl i provozao se nekoliko kilometara dok nije došao k sebi.

– Polako se smirujem. Morao sam se provozati uz Dravu da malo razbistrim glavu. A djevojke? One još nisu ni svjesne što su napravile. Sat vremena poslije ponoći napustio sam slavlje, a one su još imale snage da skaču i plešu. Neka, zaslužile su, ostvaren je cilj za koji smo doslovno radili godinama. One su u ovome iz ljubavi prema nogometu i želje za dokazivanjem – kazao je strateg Zečica.

Ždrijeb 28. kolovoza

A već nekoliko sati nakon velikog slavlja trebalo se probuditi i krenuti na posao. Kapetanica Osječanki Violeta Baban na Mačkamami, gdje je dom Zečica, posljednjih je 14 godina i već je postala institucija kluba. Od nogometa, priznaje, ne živi, već za njega živi. Zaposlena je na stadionu Gradski vrt na kojem se i jučer javila na radno mjesto.

– Novac koji dobijemo od kluba dobro dođe, iako se od njega ne može živjeti. Ali ne bavimo se nogometom radi zarade – objašnjava Violeta.

Djevojke su, kaže, na “sedmom nebu” nakon povijesnog rezultata.

– Trebat će mi još nekoliko dana da sve sjedne na svoje mjesto. Sve mi još djeluje nestvarno – kazala je.

Apsolutna dominacija u Hrvatskoj, gdje su zečice uzele čak 15 naslova, od kojih pet u posljednjih pet godina, temelji se na dobroj organizaciji unutar kluba.

– Treninzi se prilagođavaju našim obvezama na poslu, školi ili fakultetu. Ako, recimo, radim prijepodne, trening odradim poslijepodne i obrnuto, a to vrijedi za sve – referira kapetanica.

U klubu nestrpljivo čekaju ples kuglica 28. kolovoza i protivnice u dvomeču za plasman u osminu završnice Lige prvakinja.

– Ždrijeb je dirigiran pa ćemo dobiti nekoga iz najjače skupine, ali i na ovom smo turniru bili autsajderi pa smo pokazali zube – zaključio je Kolak.

– Za naš uspjeh ključne su dvije stvari – talent i inat. Nikome ne priznajemo da je bolji. Ne predajemo se unaprijed protiv koga god da igramo. Ova zrelost pokazana u posljednjoj utakmici pekla se posljednjih godina. Sve smo ‘naplatili s kamatama’. Nismo bili favoriti, ali smo zasluženo prvi. Igrali smo najkvalitetniji nogomet u skupini. Učinjen je vrhunski iskorak – dodao je Matković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije