Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19. Konvencija hrvatskih izvoznika

FOTO Premijer Plenković izvoznicima: 'Vi ste kičma hrvatskog gospodarstva'

Zagreb: 19. konvencija Hrvatskih izvoznika i 17. dodjela nagrada Zlatni ključ
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/26
01.07.2024.
u 17:17

Na 19. Konvenciji hrvatskih izvoznika dodijeljene su nagrade "Zlatni ključ". Najbolji veliki izvoznik je Končar – distributivni i specijalni transformatori d.d., u kategoriji srednjih izvoznika najbolji je bio DOK-ING, dok je Porsche Digital Croatia najbolji u kategoriji mali&mikro izvoznici

Govoreći na 19. Konvenciji hrvatskih izvoznika o značenju koje oni imaju za hrvatsko gospodarstvo, premijer Andrej Plenković istaknuo je da te tvrtke zapošljavaju više od 50% svih zaposlenih u RH, ostvaruju više od 60% investicija te 77% svih ulaganja u istraživanje i razvoj, kao i 57% dobiti. "Vi ste kičma hrvatskoga gospodarstva. Želimo da pridonesete našem međunarodnom pozicioniranju, gospodarskom rastu, većoj zaposlenosti i kvaliteti života građana. Radeći za svoje kompanije i za sebe, pridonosite Hrvatskoj koja je danas puno snažnija nego što je bila, sposobnija nositi se s mnogim krizama i izazovima i izravno utjecati svojim položajem na brojne međunarodne procese", poručio je Plenković.

Uz Konvenciju, održana je i 17. dodjela nagrade "Zlatni ključ" najboljim izvoznicima u 2023., a predsjednik Vlade uručio je nagradu u kategoriji Najbolji veliki izvoznik. Pripala je tvrtki Končar – distributivni i specijalni transformatori d.d. U kategoriji srednjih izvoznika najbolji je bio DOK-ING, dok je Porsche Digital Croatia proglašen najboljim u kategoriji mali&mikro izvoznici. Metalac Sever proglašen je najboljim obrtnikom izvoznikom, a JGL najinovativnijim izvoznikom. Nagrade "Zlatni ključ" dodijeljene su u ukupno 20 kategorija.

Govoreći o značenju koje izvoznici imaju na hrvatsko gospodarstvo, predsjednik Vlade naglasio je i promijenjeni međunarodni položaj Hrvatske koja je danas članica i Schengenskog prostora, europodručja i Europskog stabilizacijskom mehanizma, a na proljeće 2026. pridružit će se i OECD-u, jedinoj preostaloj važnoj organizaciji čija članica tek trebamo postati.

>>> FOTO 19. konvencija Hrvatskih izvoznika i 17. dodjela nagrada Zlatni ključ

Zagreb: 19. konvencija Hrvatskih izvoznika i 17. dodjela nagrada Zlatni ključ
1/26

"S tim trenutkom mi smo kao država riješili sve svoje strateške nacionalne ciljeve o međunarodnom pozicioniranju", poručio je te naveo i da država ima dovoljno fiskalnog prostora i snage da u krizama djeluje zaštitnički prema građanima i gospodarstvu kao jedini akter koji to može. "To su temelji zbog kojih smo mogli ostvarivati ovako dobar rast u vremenima krize", rekao je premijer Plenković podsjetivši na kontinuirani rast BDP-a, uz iznimku 2020. godine zbog posljedica koronakrize. Projekcije rasta hrvatskog BDP-a za ovu su godinu između 3 i 3,5%, dok je prosječni rast na razini Unije na 1%. Plenković je uvjeren da će Hrvatska do kraja mandata ove Vlade, nastavi li rasti, dosegnuti prosjek razvijenosti EU između 80 i 82%.

Premijer je spomenuo i brojne programe i mjere kojima Vlada potiče hrvatske izvoznike. "Veliki, transformativni proces koji smo vodili posljednjih nekoliko godina pridonio je vašoj poziciji unutar Hrvatske i u međunarodnim aktivnostima", kazao je premijer Plenković. "Trima velikim prioritetima – demografskoj revitalizaciji, dekarbonizaciji i digitalnoj transformaciji, dana je i institucionalna važnost u Hrvatskoj novim ustrojem ministarstava", istaknuo je u govoru Plenković, navodeći da će se u razgovorima s Europskom investicijskom bankom pokušati postići da i oni usmjere svoje investiranje upravo onako kako državama članicama danas treba.

Naglasivši da su poslovni rezultati hrvatskih izvoznika sjajni i snaže Hrvatsku u gospodarskom smislu, poručio je da će ih Vlada i dalje podupirati i dodao da taj osnaženi međunarodni položaj u konačnici ima za cilj pomoći hrvatskom gospodarstvu.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Andrej Plenković u autonomnom taksiju "Verne"

Zagreb: 19. konvencija Hrvatskih izvoznika i 17. dodjela nagrada Zlatni ključ
1/10

Komentara 2

Avatar rubinet
rubinet
22:07 01.07.2024.

Ako je hrvatski Predsjednik vlade zbilja rekao: "Vi ste kičma hrvatskoga gospodarstva..." to je vrlo zabrinjavajuće. Jer Premijer mora biti uzor u svemu. Pa i u jeziku kojim govorimo.

RA
Raptor
18:59 01.07.2024.

Premijer je u pravu, izvoz je kičma razvoja. A da bi se nešto izvozilo treba nešto proizvesti. A mi ne proizvodimo puno, čak što više, prema podacima DZS proizvodnja nam opada šest mjeseci za redom. Istovremeno BDP raste na krilima široke potrošnje građana kao najizdašnije sastavnice rasta BDP-a. A to znači da kupujemo uvozno i tako čuvamo radna mjesta u drugim zemljama. I ušli smo u začarani krug, što će više rasti BDP na krilima široke potrošnje, to ćemo zapravo biti svi siromašniji. To bi tebalo pojasniti građanima. A potrošnja raste na bazi ubrizganih financijskih sredatava prije izbora kad se davalo svima , a što nema uporišta u rastu produktivnosti. Rastu i nenamjenski krediti. Dakle veliki profit ostvaruju i bogate se bankari i strani dobavljači robe široke potrošnje. Osiromašuju poljoprivredni proizvođači i veliki dio stanovništva koji ima primanja ispod medijalnih. Naravno, dobro je i državi jer se porez plaća na transakcije, neovisno čiji proizvod kupujete i čijim novcem. Kičma o kojoj govori Premijer puca, a nitko o tome ne govori. Odustali su čak i oni brojni ekonomski analitičari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije