TUŽNA VIJEST

Preminuo brigadni general Vlado Hodalj, zapovjednik obrane Siska

Foto: PIXSELL
1/3
29.06.2021.
u 15:06

U kolovozu 1991. godine napušta JNA i aktivno se uključuje u obranu Republike Hrvatske sudjelujući u formiranju 120. brigade Zbora narodne garde te postaje njezin zapovjednik.

Brigadni general Vlado Hodalj, ratni zapovjednik 120. brigade Hrvatske vojske i Zapovjednik obrane grada Siska, preminuo je danas u zadarskoj bolnici u 74. godini života.

Brigadni general Vlado Hodalj (1947.) po završetku osnovne škole i gimnazije, upisuje i završava Vojnu akademiju godine 1970., a 1982. godine i Komandno štabnu akademiju. Službovao je u Sisku, Samoboru, Petrinji i Ilirskoj Bistrici na dužnostima od komandira do komandanta brigade.

U kolovozu 1991. godine napušta JNA i aktivno se uključuje u obranu Republike Hrvatske sudjelujući u formiranju 120. brigade Zbora narodne garde te postaje njezin zapovjednik.

Foto: PIXSELL
Nositelj je pripreme i organizacije obrane grada te je u listopadu 1991. godine, po zapovjedi zapovjednika operativne grupe za Sisak i Banovinu-Bože Budimira, imenovan zapovjednikom obrane grada Siska. Premještanjem u Hrvatsko vojno učilište, načelnik je Katedre strategije i operative.

Jedan je od osnivača Zapovjedno stožerne škole u kojoj predaje primijenjeni dio taktike u vođenju oružane borbe. Također, obnašao je odgovorne dužnosti u Glavnom stožeru Hrvatske vojske.

Po zapovjedi načelnika Glavnog stožera priprema i izvodi tri metodsko-pokazne vježbe na teme: „Pješačka bojna u napadu s forsiranjem rijeke“-1993. godine, „Gardijska bojna u napadu“-proljeće 1994. i „Gardijska brigada u napadu s forsiranjem rijeke“-jesen 1994. Time se uključuje na pripremu i osposobljavanje Hrvatske vojske za konačno oslobađanje Hrvatske.

U VRO „Oluja“ sudjeluje na osobni zahtjev. Za vrijeme VRO „Oluja“ koordinator je Glavnog stožera Hrvatske vojske za Sisačko-banijsko ratište. U tom svojstvu, svojim iskustvom i zalaganjem doprinosi izvršenju zadaća koje su bile pred postrojbama koje se sudjelovale u VRO. Zajedno s generalom Petrom Stipetićem sudjeluje u pregovorima i potpisivanju predaje 21. korpusa neprijateljske vojske.

Umirovljen je 1996. godine, ali nije prestao djelovati na promicanju istine o Domovinskom ratu kao i njegovih vrijednosti. Autor je i nositelj predavanja „VRO Oluja“, „Sisak u Domovinskom ratu“ koje je izlagao za polaznike Hrvatskog vojnog učilišta, nastavnike povijesti u srednjim školama te za građane Siska povodom Dana Grada.

Angažiran je kao suradnik u izradi znanstvenih projekata „Hrvatska vojska 2000, nacionalna sigurnost, oružane snage i demokracija“ (Zagreb, 1999.), suradnik i istraživač na projektu Vlade Republike Hrvatske „Hrvatska u 21. stoljeću-nacionalna sigurnost“ (Zagreb, 2001.), suradnik u izradi knjige „Narodna zaštita u Domovinskom ratu“ (Zagreb, 2002.) i koautor Monografije „120. brigada u Domovinskom ratu 1991.-1993. godine“.

Za zasluge u Domovinskom ratu je odlikovan:

-Spomenicom Domovinskog rata 1990.-1992.
-Redom bana Jelačića
-Redom hrvatskog trolista
-Redom hrvatskog pletera
-Spomenicom domovinske zahvalnosti
-Medaljom oluja
-2008. godine, za izuzetan doprinos slobodi i neovisnosti Hrvatske dodijeljena mu je plaketa
Sisačko-moslavačke županije
-2010. godine, Gradsko vijeće Grada Siska mu je dodijelilo „Nagradu za životno djelo“.

Ključne riječi

Komentara 2

MI
mirjanamiksic
14:12 01.07.2021.

RIP, Pa zar baš svi moraju poumirati u Zadru?! Nitko više na stanuje u gradu koji je branio?!

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
19:34 29.06.2021.

Svaka akcija na Sisacko Karlovackom podrucju je bila unprijed izdana (Kupa 92, Oluja fijasko, Una 95...)gotovo cijelo vrijeme rata se smijenjivalo izbacivalo casnike , i nije otkrivena krtica , osobno sam pricao sa visokim casnikom s tog podrucja koji mi je ispricao da su Srbi znali svaki potez , tko je bio krtica nije nadeno , poslije Oluje je smijenjeno puno casnika i opet je u operaciji Una dogodila se ista stvar , Srbi su polukruzno cekali desant preko UnE , jer su znali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije