Zdravstvo

Preventivni sistematski pregledi bit će samo preporuka?

čekaonica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL
1/2
02.06.2022.
u 07:51

Radnoj skupini predstavljena je namjera uvođenja preventivnih sistematskih pregleda i najavljena razrada načina njihove provedbe

Hoće li preventivni sistematski pregledi biti obavezni ili će biti samo preporuka, tek treba razmotriti, rečeno je jučer na inicijalnom sastanku radne skupine koja će definirati ideju o pojačanoj prevenciji u zdravstvu. Radnoj skupini predstavljena je jučer namjera uvođenja preventivnih sistematskih pregleda i najavljena razrada načina njihove provedbe.

- Podržavam inicijativu ministra Beroša u osmišljavanju i uvođenju preventivnih pregleda za punoljetne građane. Prvenstveno to vidim kao uvođenje reda u ovo važno područje cjelovite skrbi za zdravlje svakog od nas. Svjedoci smo vrlo različitih praksi kako u javnim tako i u privatnim tvrtkama, a koje su nedovoljno poznate obiteljskom liječniku koji bi trebao imati uvid i brinuti o svim zdravstvenim podacima svojih pacijenata. Time ćemo svakako poboljšati uvid u stvarno zdravstveno stanje naših pacijenata, a kod nekih i otkriti stanja koja mogu biti i po život opasna. Vjerujem da ćemo tako uspješnije kontrolirati i troškove jer često svjedočimo preporukama za velikim brojem dijagnostičkih pretraga upitnog kliničkog značenja - kazao je dr. Miroslav Hanževački.

Radnu skupinu predvodi doc. Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu u HZJZ-u, a čine je predstavnici HZZO-a, Ministarstva zdravstva, četiriju katedri obiteljske medicine s medicinskih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, zatim Hrvatskog društva obiteljske medicine Hrvatskog liječničkog zbora i predstavnici medicine rada te Hrvatske liječničke komore. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije