Vodič kroz povrat poreza

Približava se rok: Tko sve treba ispuniti prijavu za povrat poreza i kako to učiniti

Prijava poreza na dohodak
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
10.02.2024.
u 13:54

Neki obveznici morat će podnijeti godišnju poreznu prijavu tj. Obrazac DOH za 2023., a za to imaju rok do 29. veljače 2024. To mogu podnijeti putem sustava ePorezna te mobilne aplikacije mPorezna, kao i fizički

Kalkulacije o povratu poreza pomalo su počele, posebice nakon što je Porezna uprava objavila kada se očekuju isplate na tisuće računa poreznih obveznika. Naime, većina povrata poreza bit će isplaćena do kraja svibnja, objavila je ranije Porezna, a oni se računaju po posebnom postupku te za njih nije potrebno slanje dokumentacije. 

Ipak, neki obveznici morat će podnijeti godišnju poreznu prijavu tj. Obrazac DOH za 2023., a za to imaju rok do 29. veljače 2024. To mogu podnijeti putem sustava ePorezna te mobilne aplikacije mPorezna, kao i fizički - u nadležnoj ispostavi Porezna uprave prema prebivalištu obveznika. Osim toga, Porezna je navela i link na obrazac koji je potrebno ispuniti.

>> FOTO Burna rasprava zbog Turudića. Oporba na kraju napustila Sabor: '...zabili ste zadnji čavao u lijes!'

Prijava poreza na dohodak
1/57

Na njega je potrebno navesti osnovne podatke, kao i godinu na koju se porezno razdoblje odnosi, što je u ovom slučaju 2023. Pravo na povrat se može ostvariti na temelju prebivališta i boravka na potpomognutim područjima i na području Grada Vukovara, što je u tom slučaju nužno navesti. Pravo se dobiva i na temelju invalidnosti te uzdržavane članove uže obitelji i djece i njihove invalidnosti. Povrat se ostvaruje i na temelju nasljedstva. 

Porezna uprava tako je navela i kategorije obveznika koji mogu zatražiti priznavanje prava te moguće i ostvariti povrat poreza. Poreznu prijavu tako moraju podnijeti porezni obveznici ako u poreznom razdoblju ostvare dohodak od samostalne djelatnosti odnosno od djelatnosti obrta, djelatnosti slobodnih zanimanja, djelatnosti poljoprivrede i šumarstva i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga, kao i  rezident za dohodak od nesamostalnog rada koji, prema posebnom zakonu, ostvari kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi neovisno o broju dana provedenih na brodu u međunarodnoj plovidbi. 

Prema priopćenju Porezne uprave, povrat poreza može se ostvariti i priznavanjem prava na:

• dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu,

• dio osobnog odbitka za utvrđenu invalidnost (vlastitu i/ili uzdržavanih članova uže obitelji i/ili djece),

• umanjenje poreza na dohodak od nesamostalnog rada po osnovi prebivališta i boravka na potpomognutom području I. skupine i području Grada Vukovara, a za koje podaci nisu upisani na poreznoj kartici, te

• dio osobnog odbitka za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje u tuzemstvu ili dana
darovanja.

POVEZANI ČLANCI:

Osim toga, postoje i neke druge kategorije obveznika koji mogu podnijeti obrazac ZPP-DOH:

koji žele preraspodijeliti dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu

• koji su platili porez na dohodak u inozemstvu te žele da im se uračuna u tuzemnu poreznu
obvezu

• koji žele isplatu povrata više plaćenog poreza na određeni račun (ukoliko ih ima više) i

• nasljednici koji podnose godišnju poreznu prijavu u ime umrle osobe.

Rok do 29. veljače imaju i oni građani koji žele dostaviti podatke o računu na koji žele da im se isplati povrat poreza, a ako dosad nije dostavljen taj podatak Poreznoj upravi ili se račun mijenjao. 

Naime, zaključno s krajem 2023. godine u Hrvatskoj je za ukupno 787.469 poreznih obveznika proveden poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022. godinu, navodi Porezna. Kod ukupno 704.992 poreznih obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 259.537.184,97 eura, dok je kod 70.315 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 16.772.301,36 eura. Kod preostalih 12.162 obveznika nije bilo razlike za povrat ili uplatu poreza i prireza na dohodak. 

>> VIDEO Plenković: Milanović u odabiru državnog odvjetnika ne postoji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije