BRANITELJ IZ SLAVNIH TIGROVA

Priča o mladom Imoćaninu koji je stradao blizu Vukovara '91.: U džepu uniforme pronašli su mu pjesmicu za brata...

Miroslav Gudelj Velag
Dalmacija danas
18.11.2023.
u 09:48

Njegove pjesme, pronađene u džepu maskirne uniforme, svjedoče o duhu mladosti, težnjama i žrtvama koje su nosili on i njegovi suborci.

Sjećajući se hrabro poginulih heroja Domovinskog rata, građani Republike Hrvatske pripremaju se za obilježavanje Dana Sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dana Sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Među brojnim pričama iz povijesti ratnih godina, ističe se i priča o Miroslavu Gudelju Velagi, hrabrom branitelju iz 1. gardijske brigade Tigrovi.  Rođen 6. srpnja 1970.  u Imotskom u siromašnoj, težačkoj obitelji koja se sastojala od majke i oca i četiri brata, Mladen, Josip, Ivan i najmlađi Miroslav. Završio je srednju školu u Imotskom, a potom je upisao Pravni fakultet u Zagrebu. Nedugo nakon započinje Domovinski rat, a Miroslav se pridružuje Tigrovima, piše Dalmacija danas

Njegova sudbina isprepletena je s domoljubljem, a o njegovim ratnim danima svjedoči i zbirka pjesama "Otvorenim očima promatram svijet: Ispovijest boema," koju je njegov rođak Ranko Lozo nedavno predstavio javnosti. Miroslav Gudelj Velaga, poznat i kao Migi, sudjelovao je u ključnim bitkama, uključujući Hrvatsku Kostajnicu, Vukovar te tragičnu bitku kod Šarengrada gdje je izgubio život 4. listopada 1991. godine. Njegova hrabrost i predanost domovini odražavaju se u pjesmama koje je tijekom ratnih dana bilježio u svojoj bilježnici.

Njegov rođak Ranko Lozo, također pripadnik 4. gardijske brigade, pronašao je Miroslavove pjesme u obiteljskom domu, odlučivši podijeliti s javnošću tu dragocjenu ostavštinu. Zbirka će se, sukladno odluci Udruge veterana 4. gardijske brigade, dijeliti besplatno, jer, kako ističe Lozo, na nju se ne može staviti cijena. Lozo opisuje ratne dane Miroslava i ističe njegovu hrabrost i posvećenost obrani domovine. "Proveo je 48 sati u rovu visine 70 centimetara, a njegova sudbina zapečatila se 4. listopada 1991. u bitci kod Šarengrada," riječi su koje odjekuju tugom i ponosom.

Nedugo nakon smrti Miroslava, obitelj je suočena s teškim gubicima, a posljednji živući brat Ivan stradao je tragičnom smrću, samoubojstvom ručnom granatom. Hrvatska književnica Nevenka Nekić, koja je priredila zbirku, naziva Miroslava 'građaninom svijeta' te naglašava njegovu borbu za ideale slobode i ljubavi prema domovini. Knjiga nosi naziv "Otvorenim očima promatram svijet: Ispovijest boema" kao posvetu poletnoj mladosti, otvorenom srcu te predanosti domovini.

POVEZANI ČLANCI:

"Miroslav je zaslužio da izdavači budu upravo Prva i Četvrta brigada, najjače brigade koje su mu fizički i krvlju pripadale", rekao je Lozo, ponosan na svog rođaka i suborca. Miroslav Gudelj Velaga proglašen je herojem Domovinskog rata, ostavljajući iza sebe ne samo sjećanje na hrabrog borca već i bogatu umjetničku baštinu. Njegove pjesme, pronađene u džepu maskirne uniforme, svjedoče o duhu mladosti, težnjama i žrtvama koje su nosili on i njegovi suborci.

Ova zbirka pjesama postaje svjetionik u sjećanju na hrabre branitelje, podsjećajući nas na cijenu slobode koju su platili, a njezina besplatna distribucija postavlja je kao trajan podsjetnik na hrabrost i žrtvu tih junaka.

Pismo bratu u Poljica

U nastavku donosimo posljednju pjesmu Miroslava Gudelja Veluge, "Pismo bratu u Poljica"

I dok ruka pušku steže 

suza suzom oko guši 

nema praga što me veže 

snovi teški sve se ruši

obiša sam mnoga vrata

nemam kud a moram proći

u Poljica moga brata

ovo pismo mora doći

ne tuguj mi moj Ivane 

moj Josipe još nas ima

ne tuguj mi moj Mladene

ja ostavljam zavjet svi, a

i dok padam ja se dižem

u pomoć vas moram zvati

uvijek prvog drugi stiže

gdje će zadnji život dati

ne tuguj mi moj Ivane 

Hrvatska je naša nada

idi dalje liječi rane

evo Hrvat za dom pada

VIDEO Program u dvorištu vukovarske bolnice u sklopu Dana pada Vukovara

Komentara 2

Avatar matan-1
matan-1
10:03 18.11.2023.

Još jedna Imotska suza pala je na ranjeno Hrvatsko tlo. Viteže moj.. počivaj u miru!

DU
Deleted user
10:36 18.11.2023.

nek je vječna slava imotskom heroju. a pjesma je predivna, za čitanke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije