Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRES U ČILEU

Prije 61 godinu zabilježen je jedan od najgorih potresa. Dan poslije udario je još jači

Twitter
21.05.2021.
u 22:04

Dva dana nakon aktivirao se i Cordon Caulle vulkan, kao i mnoga klizišta

Potres magnitude od čak 8.3 po Richteru pogodio je istočnu obalu Čilea prije točno 61 godinu i time postao jedan od najgorih potresa koje je čovječanstvo ikad izmjerilo. No ne i najgori ikada - taj se dogodio dan nakon.  

Procjena je da je potres 22. svibnja 1960. godine od rekordnih 9.5 po Richteru odnio oko 6.000 života, a osim što je razlomio zemlju na tisuće dijelova, aktivirao je i ogroman tsunami od otprilike 25 metara, a koji je i putovao skroz do Havaja, ali i dalekog Japana, Filipina i Novog Zelanda. 

- Majka mi je rekla da je puzala 10 minuta nakon potresa jer nije od šoka mogla hodati, kazala je kćer jedne Čileanke koja je preživjela. 

Cijela serija tako jakih potresa trajala je otprilike do 6. lipnja, a prije ovog rekordnog, još je dvaput tlo podrhtavalo do 7.8 po Richteru. 

Ovi potresi obalu Čilea gotovo su sravnili sa zemljom, a ono što je i ostalo potopili su tsunamiji. Vodovodne cijevi u kablovi koji su obskrbljavali grad strujom u potpunosti su bili uništeni, pa se čak izgubila i komunikacija s tadašnjim predsjednikom države. 

Dva dana nakon aktivirao se i vulkan Cordon Caulle, kao i mnoga klizišta, no kako ga je tek nekoliko ljudi vidjelo, mediji nisu previše obaviještavali o tom događaju jer su bili preokupirani posljedicama od potresa.

Šteta ovih prirodnih katastrofa procijenjuje se na između 3,5 milijardi i 7 milijardi američkih dolara. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar robil
robil
06:01 22.05.2021.

Iliti Argentina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije