Na Kanarima

Prije točno devet godina uhićen je Ante Gotovina

Ante Gotovina
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
07.12.2014.
u 08:17

Nakon višegodišnjeg skrivanja, uhićen je na Kanarskim otocima (Španjolska), 7. prosinca 2005.

Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu podigao je 2001. optužnicu protiv Ante Gotovine, optužujući ga za planiranje etničkoga čišćenja i ratne zločine. Gotovina je odbio primiti optužnicu te je od podizanja optužnice do uhićenja bio u bijegu na nepoznatom prebivalištu. Nakon višegodišnjeg skrivanja, uhićen je na Kanarskim otocima (Španjolska), 7. prosinca 2005.

11. ožujka 2008. godine na Haškom sudu počelo je suđenje Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. Na svojim prvim pojavljivanjima pred Haškim sudom izjasnili su da se ne osjećaju krivima. Haški sud je nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 15. travnja 2011. proglasio krivim Antu Gotovinu kao sudionika udruženog zločinačkog pothvata, krivim za djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno postupanje, a sud ga je oslobodio odgovornosti za prisilno premještanje.

Određena mu je kazna od 24 godine zatvora. Dana 16. studenog 2012. general Gotovina je drugostupanjskom (pravomoćnom) presudom oslobođen optužbi i pušten na slobodu.

>>General Gotovina o Danu sjećanja: Tu ne smije biti politike

>>Prije dvije godine Gotovina i Markač pušteni na slobodu. Prisjetite se tog povijesnog dana!

Komentara 62

Avatar kravata
kravata
08:39 07.12.2014.

Njemačka televizija je u vijestima objavila "uhapšen je najveći hrvatski ratni zločinac Ante Gotovina na kanarskim otocima" Kad je pušten na slobodu ratni zločinac Šešelj koji sa svojim izjavama prizna nisu komentirali. A našem igraču su zamjerili kad je vojnimnim pozdravom pozdravio povratak pravde u Hag.

LU
lukabulic
08:54 07.12.2014.

carice drugi bput ---bolizar ne----------svaka nevinost --boli a grneral Gotovina jest nevin- koga sam uvrijedio da moram komentar ponavljati-

DU
Deleted user
09:47 07.12.2014.

Sjećaju li se toga datuma naši preslavni dečki Mesić Štefek, Sanader dr. Ivek i Šeks Vladek? A i brojno podrepaško društvo oko njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije