Inicijativa Nećete bez naroda

Prikupljeno 315.000 glasova, na Antunovo posebna akcija kraj svih svetišta

nećete bez naroda inicijativa referendum
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
11.06.2015.
u 12:58

Katolička crkva i biskupi u potpunosti podržavaju inicijativu

Referendumska inicijativa  "Nećete bez naroda" u 11 dana prikupila je oko 315.000 potpisa građana diljem Hrvatske. Iako su se glasovi potpore prikupljali na nekoliko tisuća štandova, najveće pohvale Inicijativa daje Dalmatincima, odnosno Splitu gdje je 9. dan prikupljeno više od 10 posto potrebnih glasova, njih 17.000.

- Zagreb je 11. dan uspio skupiti više od 10 posto potrebnih potpisa. Cilj je istim tempom nastaviti dalje. U subotu, na dan svetog Ante Padovanskog, organiziramo posebnu akciju. Sva svetišta obradit ćemo s dva do tri štanda jer imamo pozitivno iskustvo iz Zagreba gdje smo prikupili 6.000 potpisa sa štandova postavljenih kraj 41 crkve - rekao je  glavni koordinator inicijative i sindikalac Željko Stipić.

Katolička crkva i biskupi u potpunosti podržavaju inicijativu, dodao je. Subota je zadnji dan prikupljanja potpisa i prikupljat će ih do ponoći. 

Podsjetimo, građani daju potpise na dva lista budući da postoje dva referendumska pitanja.

Prvo se odnosi na smanjivanje broja potrebnih glasova (trenutno je potrebno 400.000 glasova) kako bi se raspisao referendum i glasi: „Jeste li za prijedlog da se članak 87., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske izmjeni na način da će o pitanjima iz stavka 1. i 2. Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj?“

Drugo pitanje odnosi se na mjesto prikupljanja potpisa budući da zakonodavac želi onemogućiti prikupljanje potpisa za buduće referendume na javnim mjestima i želi ih ograničiti na prostorije državne i lokalne samouprave. Referendumsko pitanje glasi:  

„Jeste li za prijedlog da se članak 8c., stavak 1. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave izmijeni na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje, u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na javno okupljanje?“

Članovi inicijative "Neće bez naroda" vjeruju da će do roka uspjeti prikupiti dovoljan broj potpisa.

>> Inicijativa za referendum: 'Milanoviću, ne osvećuj se'. Bauk: Promašili su trg

Komentara 6

OD
otac_domovine
14:38 11.06.2015.

Predlažem da pored crkava stave GONG i LGBT aktiviste. Da bi im mi dali potpis oni moraju doći prije toga u crkvu, prekrižit se i barem 3-4 puta na koljenima otpuzati oko kipa sv. Ante. Tek nakon toga mogu dobiti potpis. A da su htjeli mogli su aktivirati U ime Obitelji i već bi imali 500 tisuća potpisa. Međutim oni ni ne žele skupiti dovoljno. Dam se kladiti da će skupiti 384 tisuće i onda kukati kako nemaju dovoljno. Zar ima naivnih koji vjeruju kako je GONG-u stalo do referenduma. Oni su stvoreni upravo zato da ga unište.

TV
tv5378
15:43 11.06.2015.

Nedemokratska Demokracija ili kako za*ebati Narod.Sve se radi da bi se Narod pretvorilo u bezlicnu masu koja nema nikakva prava osim dizanja ruku kada su im potrebne.Oducivanje o sudbini I buducnosti,snazno su zgrabili partitokrati u svoje ruke.

DU
Deleted user
16:35 11.06.2015.

Ovi koji svaki dan pljuju po crkvi i vjernicima sada traže potporu, jeza. Organiziraju nešto na način da ne uspije, to je kao da na narednim izborima izađe koalicija SDP+HDZ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije