Na večeri s kraljevskim parom

Princu Charlesu i Camilli vina s krunidbe kraljice Elizabete II.

Charles i Camilla
Foto: Press Association/Pixsell
1/3
14.03.2016.
u 08:26

Princu od Walesa ovo je peti, a vojvotkinji od Cornwalla prvi posjet Hrvatskoj. Nakon Zagreba odlaze u Osijek, a potom u Beograd

Britanski prijestolonasljednik Charles i njegova supruga Camilla, koji danas stižu u dvodnevni posjet Hrvatskoj, nisu politički predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva te ni teme razgovora neće biti političke, već će naglasak biti na mirovnim pitanjima, kulturnoj suradnji, poratnoj obnovi i arhitekturi, turizmu, vjerskoj toleranciji, objasnio je britanski veleposlanik u Zagrebu Ian Cliff. Domaćica posjeta hrvatska je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja će organizirati večeru na koju je pozvano 86 uzvanika iz hrvatskog političkog, javnog i vjerskog života. Kako se doznaje, šef SDP-a Zoran Milanović ispričao se unaprijed preuzetim obvezama.

Uspinjačom na Gornji grad

Princu od Walesa, ovo je peti, a vojvotkinji od Cornwalla prvi posjet Hrvatskoj, a posjet će službeno započeti na Pantovčaku, gdje će ih predsjednica pozdraviti te će razmijeniti darove. Kraljevski par će, doznali smo, dobiti umjetničku sliku i vina Iločkih podruma koja su služena i 1952. na krunidbi Charlesove majke, kraljice Elizabete II. Nakon toga princ i vojvotkinja preko Ilice i Tomićeve uspinjačom će se popeti na Gornji grad. Ulice neće biti zatvorene. U Banskim dvorima kratko će ih pozdraviti premijer Tihomir Orešković i supruga mu Sanja. Kako princa Charlesa zanima arhitektura, razgledat će zgradu Vlade koja je restaurirana nakon granatiranja u Domovinskom ratu, a obići će i crkvu svetog Marka, dok će u HNK-u nazočiti obilježavanju 400-godišnjice smrti Williama Shakespearea.

Posjet ergeli lipicanaca

Sutra će u Osijeku, gdje je rođen pradjed kraljice Elizabete II., obići katedralu, u Tvrđi će se susresti s proizvođačima poljoprivrednih proizvoda, uključujući i ratne veterane koji vode poljoprivrednu zadrugu. Nazočit će seminaru Centra za mir, nenasilje i ljudska prava te se susresti s učenicima škole koja je dobila Mirovnu nagradu 2015. Princ od Walesa nakon toga sastat će se s predstavnicima vjerskih zajednica te poduzetnicima iz osječkog Software Cityja. Nakon razgledavanja Kopačkog rita, princ će posjetiti Ekocentar Zlatna Greda, a vojvotkinja će u Đakovu obići ergelu lipicanaca koju je 1972. posjetila i kraljica Elizabeta II.

Sutra se vraćaju u Zagreb, u srijedu kraljevski par odlazi u Beograd, a slijede i posjeti Crnoj Gori i Kosovu.

>> Princ Charles i Camilla stižu u ponedjeljak. Evo kako će ih Hrvatska ugostiti...

Komentara 16

DU
Deleted user
08:54 14.03.2016.

Jesenti milu bigulicu, ne znam kaj mi je, ali nikako da se otmem dojmu da je to dvoje vremenešne i blazirane kraljevske čeljadi nekako poprilično ružno. No, tješim se time da to nije nikakvo čudo jerbo su Englezi. Nadam se da ovim komentarom neću izazvati diplomatski incident ili da zbog njega neće drastično pasti cijena inače dobro kotirajućih hrvatskih dionica na londonskoj burzi. Zo ipak ne bih želio.

SH
Shaman
09:10 14.03.2016.

Zanima me odnos premijera Oreškovića prema princu. Naime, premijer je i kanadski državljanin, praktično pa podanik princa Charlesa. Hoće li to sbiti susret dvaju državnika ili poglavara i podanika?

MR
MRUDante
08:55 14.03.2016.

večera za 86 uzvanika...ukruhi i protokol...neka, narod će platiti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije