prema zakonu jedno, u praksi drugo

Pripazite prilikom najma stana. Ovo je jedna od glavnih zamki s kojom se susreću podstanari

Novac
freepik.com
19.12.2023.
u 12:00

Upravitelju zgrade važno je da se taj trošak podmiri, a manje je bitno tko će ga podmiriti. Upravo zbog toga dolazi do problema da vlasnici stanova često taj trošak pokušavaju podvaliti podstanarima.

Plaćanje pričuve jedan je od glavnih problema prilikom najma stana i prilikom dogovora između vlasnika stana i podstanara. Pričuva služi za održavanje imovine najmodavca i suvlasničke imovine zgrade za koju bi najmodavac prema zakonima trebao biti odgovoran. Međutim, u praksi se vrlo često plaćanje pričuve prebacuje na najmoprimca.

Prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji određuje plaćanje pričuve, vlasnik stana je osoba koja je odgovorna za plaćanje pričuve, ali prema Zakonu o najmu stanova to se ne definira kao javni trošak. Naime, prema tom Zakonu plaćanje pričuve smatra se međusobnim dogovorom između najmodavca i najmoprimca.

Također, važno je istaknuti da se prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima radi o javnom teretu, a ne o režijskom, odnosno troškovima stanovanja. Zakon kaže da je za neplaćanje odgovoran vlasnik stana, ali istovremeno ne piše mora li pričuvu plaćati vlasnik osobno ili netko drugi u njegovo ime, u ovom slučaju podstanar.

Upravitelju zgrade važno je da se taj trošak podmiri, a manje je bitno tko će ga podmiriti. Upravo zbog toga dolazi do problema da vlasnici stanova često taj trošak pokušavaju podvaliti podstanarima. U slučaju da ugovorom o najmu nije definirano, plaćanje pričuve smatra se obvezom najmodavca, a ako nema ugovora  a najmoprimac uspostavi praksu plaćanja pričuve, smatrat će se da je tako ugovoreno.

Zbog toga važno je da se podstanar prije potpisivanja ugovora ili dogovora o najmu pozove na Zakon i prilikom potpisivanja zahtijeva da pričuvu plaća najmodavac kao javni teret plaća vlasnik stana. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Strava u Osijeku: Lift usmrtio staricu u staračkom domu

Komentara 3

LO
Lolita3
13:37 19.12.2023.

Nema tu što podstanar razmišljati ni filozofirati. On, nažalost, mora plaćati sve što mu gazda kaže, a koji će sve poreze prebaciti na njega. U protivnom se može iseliti. Tako je to: tko je jači, taj i kvači.

TR
tratincica68
13:35 19.12.2023.

Imali di u hr da mu cila zgrada od 48 katova gradani upravitelju placaju zdravstveno osiguranje i radni staz a da na racunu svaki mj nema zgrada ni kinte.

Avatar razmaknica
razmaknica
13:01 19.12.2023.

Ako najmoprimac odbije placanje, najmodavac moze jednostavno uvecati stanarinu za isnos pricuve i opet di smo tu smo. Stvar je dogovora.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije