Wine&Walk po ozaljskom kraju

Privlačna ponuda za turiste u vinogradima i OPG-ima

Ozalj: Konferencija za medije uoči Vrhovac Wine&Walk Weekenda
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
26.08.2021.
u 12:56

Na prvom Wine&Walku uživalo je 420 gostiju iz cijele Hrvatske od Korčule do Međimurja

Kako bi promovirali vrhunska vina ozaljskoga kraja, Turistička zajednica Karlovačke županije s Turističkom zajednicom područja Kupa s ozaljskim vinarima organizira ovog vikenda 28. i 29. kolovoza u Vrhovcu manifestaciju Wine&Walk.

Po uzoru na slične vinske rute i manifestacije u Istri i Baranji u kojima gosti uživaju u vinima i delicijama, županijska je Turistička zajednica željela promovirati bajkoviti vinorodni kraj i prezentirati iznimno kvalitetna vina ozaljskoga kraja, kao i gastronomiju u ponudi lokalnih vinara. Kako je prva manifestacija Wine&Walk u travnju ove godine u susjednom mjestu Vivodina bila iznimno posjećena, odlučili su se za novi obilazak vinarija, ovoga puta po Vrhovcu kako bi se gosti upoznali s čitavim krajem u kojem se 16 obitelji bavi vinogradarstvom i prodajom vina i gdje gotovo da nema domaćinstva koja nema svoj vinograd, a onda i svoje domaće kvalitetno vino. Goste i ovoga puta čeka lagana šetnja kroz bajkovit, vinogradarski kraj iznad rijeke Kupe koji će trajati pet sati, a sudionici će posjetiti šest izvrsnih vinarija; OPG Šoštar, OPG Pečaver, OPG Bakin, OPG Čulig, OPG Graša i OPG Guštin.

Desetak autohtonih vina

Pored vina posjetitelji će uživati i u ekološkim proizvodima OPG-ovaca iz čitave županije; OPG Štenta Polović nudi sokove i džemove, OPG Kovač bučine i orašaste plodove, zatim OPG Poturica s proizvodima od lavande, OPG Tkalac ima pčelarske proizvode, a OPG “mili mali” delicije od češnjaka.

– Na ozaljskom se području njeguje desetak autohtonih vrsta vina koja će se tek naći u ponudi vinara koji imaju niz sorti kvalitetnih vina, a naš je cilj da čitav kraj promoviramo i kroz turističke vinske rute. Manifestacija u travnju je pokazala da je to odlična ideja, ostali smo zatečeni fantastičnim odazivom. Imali smo 420 sudionika koji su obišli osam vinarija, a polovica je bila izvan naše županije; prvenstveno iz zapadnog dijela Hrvatske, Primorsko-goranske županije, Istre, Križevci, Zagorje Međimurja, Zagreba i okolice, ali i iz Splita, Zadra, čak smo imali i jednu obitelj s Korčule. Proveli su odličan obiteljski vikend u prirodi kod nas i bili oduševljeni krajolikom, kvalitetnim vinima, hranom. To nas je obvezalo da nastavimo s projektom, samim time što su nam neki od gostiju rekli da idu na slične takve manifestacije u Hrvatskoj, a našu su ocijenili posebnom. Naša je prednost i što smo smješteni u srcu Hrvatske. Svi smještajni kapaciteti ovog, ali i susjednih krajeva, u to su vrijeme bili puni, čak do Plješivice i Ribnika. Tako je i ovoga puta. Za sada imamo 350 prijavljenih sudionika i još malo mjesta koja se mogu rezervirati do petka. Grupe su do maksimalno 30 sudionika i polazak je svakih 45 minuta, a svaka grupa ima vodiča, dočeka ga domaćin koju mu priča o svojim vinima koje može i kupiti. Sada organiziramo i prijevoz za lokalne goste koji će se uputiti tog dana na manifestaciju; za njih je, ali i goste koji su osigurali smještaj u našem kraju, dogovoren je taxi prijevoz po posebnim cijenama kako bi se sigurno vratili do odredišta – kazao je Željko Fanjak, direktor Turističke zajednice Karlovačke županije.

Šetnja i uoči Martinja

Šetnja kreće iz središta Vrhovca, malog pitoresknog mjesta nedaleko od Ozlja, gdje će se moći kupiti i kušati domaći proizvodi, a onda je predviđena lagana šetnja rutom koja prolazi uz vinograde pružajući izvrsne vidike. Direktor Turističke zajednice područja Kupa Toni Šarić kazao je kako je ovoga ljeta bilo iznimno puno događanja u tom kraju, te kako su ljestvicu turističke ponude ove godine podigli na visok nivo zahvaljujući i ovoj manifestaciji kojoj je naglasak na ozaljskim vinarima.

Županica Martina Furdek Hajdin najavila je i treću manifestaciju Wine&Walk početkom studenoga, u vikendu uoči Martinja kako bi gosti doživjeli vinograda i podrume u to doba godine te dodala kako sva događanja imaju oznaku Safe stay in Croatia.

Stjepan Čulig, predsjednik Udruge vinogradara i vinara “Trs” Ozalj pohvalio je ideju kojom se može promovirati ozaljska vina koja još nisu prepoznatljiva u ostatku Hrvatske, ali i sadržaje kojih ima sve više. Lovro Guštin, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Ozalj kazao je da je prvi Wine&Walk u Vivodini prošao odlično, a i povratne informacije gostiju s Vivodine su bile jako dobre.

– Naši vinari žele se uključiti u manifestaciju, tako da za svaki Wine&Walk pripremamo novu rutu kako bi gosti obišli nove vinare i vidjeli ovaj kraj sa svih strana i u sva godišnja doba – dodao je Lovro Guštin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije