Županijski sud u Zagrebu

Priznali krivnju: Švercali cigaretama, danas osuđeni, a moraju vratiti milijune eura

'carina'
''
10.05.2023.
u 11:31

Sva tri okrivljenika moraju nadoknaditi štetu koju su prouzročili proračunu EU i proračunu Republike Hrvatske. Priznali su počinjenje kaznenog djela.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu u siječnju je podigao optužnicu protiv šest okrivljenika zbog utaje poreza ili carine, nedozvoljene trgovine cigaretama i davanja mita, počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja. Županijski sud u Zagrebu danas je donio presudu kojom je troje okrivljenika (prvookrivljeni, drugookrivljeni i petookrivljeni iz optužnice) proglašeno krivima.

"Prvookrivljenome i drugookrivljenome izrečena je kazna zatvora u trajanju od dvije godine i jedanaest mjeseci, time da im je izrečena djelomična uvjetna osuda, na način da im je izrečena bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od jedne godine i pet mjeseci. Preostala zatvorska kazna od jedne godine i šest mjeseci neće se izvršiti ako u roku od pet godina ne počine novo kazneno djelo. 

Petookrivljenome je izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine, time da mu je izrečena djelomična uvjetna osuda na način da mu je izrečena bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od jedne godine. Preostala zatvorska kazna od jedne godine neće se izvršiti ako u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo", stoji u priopćenju EPPO-a. 

Svo troje okrivljenika obvezano je naknaditi štetu koju su prouzročili proračunu EU i proračunu Republike Hrvatske. Prije donošenje presude uplatili su dio naknade štete u iznosu od 150.000 eura, dok su preostali iznos 3,07 milijuna eura dužni platiti u roku od pet godina. Presuda je donesena na temelju sporazuma stranaka budući da je svo troje okrivljenika u cijelosti priznalo počinjenje kaznenih djela.

"U odnosu na ostale okrivljenike, postupak se nastavlja", dodaju Ured europskog javnog tužitelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije