Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Priznanja za 'Croatian Medical Journal' i 'Liječničke novine'

27.07.2007.
u 08:48

ZAGREB - U posljednja dva mjeseca dva su hrvatska medicinska časopisa, "Croatian Medical Journal" i "Liječničke novine", dobila značajna međunarodna priznanja što je u hrvatski medijima uglavnom prošlo slabo zamijećeno.

Naime, su-urednica časopisa "Croatian Medical Journal" dr. Ana Marušić, redovna profesorica anatomije na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, preuzela je u Austinu (Texas, USA) dužnost predsjednice Council of Science Editors (CSE), udruge koja okuplja urednike oko tisuću svjetskih znanstvenih časopisa, većinom ipak iz SAD, a ima za cilj edukaciju urednika i promicanje standarda uredničkog i suradničkog rada, njihovih prava i odgovornosti.

Preuzimajući vodstvo udruge od izvršne urednice časopisa "Science" Monice Bradford i glavnog urednika časopisa "The Lancet" Richarda Hortona dr. Marušić je izjavila da će se za svog mandata posvetiti jačanju glasila udruge "Science Editor" te širenju utjecaja izvan granica razvijenog svijeta.

Ona je dosad predsjedala udrugom World Assocation of Medical, a članica je i Međunarodnog komiteta Medical Journal Editors, uskog kruga urednika medicinskih časopisa koji donosi pravila o pobliciranju u stručnim medicinskim časopisima.

U isto vrijeme Europska udruga za rak vrata meternice (ECCA) dodijelila je "Liječničkim Novinama" - glasilu Hrvatske liječničke komore (HLK) posebno priznanje za primjereno, kvalitetno i korektno izvještavanje o prevenciji raka vrata maternice u Hrvatskoj, dajući time, kako se navodi u obrazloženju, značajan prinos očuvanja zdravlja žena.

Uz već javnosti poznatu činjenicu da je Hrvatska u svibnju postala članica Eurotransplant International Fundation, zaklade koja koordinira međunarodnu razmjenu organa za transplataciju između Austrije, Belgije, Njemačke, Nizozemske, Luksemburga i Slovenije, za hrvatsko zdravstvo značajna su i priznanja dr. Ani Marušić i "Liječničkim Novinama".

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije