OTKRILO BRITANSKO MINISTARSTVO

Problem za mobilizirane Ruse: Važan dio opreme moraju sami kupiti, a cijena je znatno porasla

FILE PHOTO: Russian reservists depart for military bases during mobilisation of troops in Volzhsky
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
15.10.2022.
u 10:43

- Endemska korupcija i loša logistika ostaju jedan od temeljnih uzroka lošeg učinka Rusije u Ukrajini - navodi Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnovije obavještajne informacije o situaciji u Ukrajini te se osvrnulo na mobilizirane ruske rezerviste koji si, kako navodi, moraju sami kupovati dio potrebne opreme.

- Kontingenti mobiliziranih ruskih rezervista raspoređeni su u Ukrajinu tijekom posljednja dva tjedna. Njihova prosječna razina osobne opreme gotovo je sigurno niža od ionako loše opskrbe prethodno raspoređenih trupa. Mnogi rezervisti vjerojatno će morati kupiti vlastite pancirne prsluke, posebice moderni prsluk 6B45 - navodi britansko ministarstvo. 

Taj se prsluk, navodi ministarstvo, u travnju prodavao za oko 12.000 rubalja, odnosno oko 190 dolara. Njegova je cijena sada, naime, znatno viša pa se on na ruskim internetskim stranicama prodaje za 40.000 rubalja, što je oko 640 dolara

- Godine 2020., ruske su vlasti objavile da je ruskoj vojsci isporučeno 300.000 pancirnih kompleta "Ratnik", što je dovoljno za opremanje snaga koje su trenutno raspoređene u Ukrajini. Endemska korupcija i loša logistika ostaju jedan od temeljnih uzroka lošeg učinka Rusije u Ukrajini - zaključuje ministarstvo. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je, podsjetimo, 21. rujna djelomičnu vojnu mobilizaciju. Brojni svjetski čelnici i dužnosnici osudili su taj potez, a on se nije svidio niti mnogim Rusima koji su nedugo nakon donošenja odluke odlučili napustiti svoju zemlju.

Rusi su već istoga dana krenuli u bijeg pa su tako brzo rasprodane karte za letove u, primjerice, Tursku i Armeniju, zemlje gdje mogu ući bez vize. Cijene avionskih karata, nekolicina koja je još uvijek bila dostupna, znatno su poskupjele. 

Mnogi su se zbog toga odlučili na izlazak iz zemlje automobilom u neke od susjednih zemalja. Kilometarske gužve i kolone stvarale su se ponajprije na granicama s Gruzijom i Mongolijom.

VIDEO Oprez, uznemirujuć sadržaj! Tuga ruskih obitelji dok im mobiliziraju muškarce: Suze i zagrljaji na oproštaju

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE.

Komentara 8

PA
Pahor
11:30 15.10.2022.

Ma kakvi prsluci? Oni su ionako topovsko meso poslano u smrt u ime velikog botoksiranog cara

CR
crnioraozx
11:48 15.10.2022.

Putinovi SDP ovci pokrali sve prsluke i prodaju na crno.

KR
KrešimirToromanović
22:27 15.10.2022.

Anglosaksonske nebuloze . Mozak onoga koji ih je napisao nije nistya bolji od onoga koji se rukuje sa zrakom i ne zna gdje mu je sin umro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije