Mnogi restorani i kafići u Njemačkoj skraćuju radno vrijeme ili zatvaraju svoja vrata. Razlog: nedostatak radne snage. Strukovne udruge procjenjuju kako ugostiteljima i hotelijerima nedostaje više od 65.000 radnika.
„Nedostatak radne snage je na vrhu razloga za zabrinutost kod hotelijera i ugostitelja", priopćili su iz Udruge njemačkih hotelijera i ugostitelja (Dehoga). Trenutno je na Uredima za zapošljavanje diljem Njemačke otvoreno 33.160 radnih mjesta u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No Dehoga polazi od dvostruko veće brojke. „Mnogi restorani i hoteli više ni ne prijavljuju uredima za zapošljavanje da su im potrebni radnici zato što ni ne očekuju da će im ured nekoga i poslati", kaže Sandra Warden koja je pri Dehogi zadužena za kretanja na tržištu rada, piše Deutsche Welle.
VEZANI ČLANCI:
Kako vratiti radnike i pronaći nove?
Svoju procjenu manjka radnika Warden temelji na iskustvima iz proteklih godina. „2019. je nedostajalo oko 40.000 radnika u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No tijekom pandemije koronavirusa se situacija dodatno zaoštrila", kaže Warden. Tijekom pandemije i zatvaranja lokala, mnogi radnici u ovoj branši su pronašli zaposlenje u nekom drugom, u pravilu bolje plaćenom, sektoru. Potražnja za radnicima se pogotovo sada usred sezone godišnjih odmora, drastično pojačala.
Skraćeno radno vrijeme i manje jela na jelovniku
Nijemci velikom većinom odmor provode u svojoj domovini, ali ove godine često u mjestima u kojima provode odmor nailaze na zatvorena vrata ugostiteljskih objekata. „Mnogi restorani i kafići posežu za raznim mjerama: skraćuju radno vrijeme, ili unutar tjedna pauziraju nekoliko dana. Ili zbog nedostatka osoblja u kuhinji drastično skraćuju jelovnik", kaže Warden. U nekim objektima se uvodi i sustav samoposluživanja jer jednostavno nedostaje konobara.
VEZANI ČLANCI:
Posljednja nada: useljavanje
Najviše nade Dehoga polaže u prihvaćeni reformirani zakon o useljavanju koji će omogućiti lakše useljavanje iz zemalja izvan Europske unije i za radnike bez fakultetske diplome, ali i na olakšane mogućnosti pristupa tržištu rada za izbjeglice. U Dehogi smatraju da je potrebno raditi na tome da se poboljša i imidž zaposlenja u ovoj branši. Pritom se ne spominje povećanje plaća koje su u ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru relativno niske. Prema podacima internetskog portala za zapošljavanje Stepstone, kvalificirani kuhar mjesečno može računati s bruto plaćom od oko 2.600 eura.
U ugostiteljstvu se prosječne plaće kreću od 2.000 do 3.000 eura, piše Poslovni.hr. Evo primjera prosječnih plaća u Njemačkoj za najčešće pozicije u restoranima:
Konobar: do 3.750 eura
Kuhar: do 6.500 eura
Pekar: do 4.000 eura
Recepcioner: 1.700 eura
Event menadžer: 3.500 eura
Podrazumijeva se i da zaposlenici u ugostiteljstvu većinom dobivaju i napojnice te besplatan obrok tijekom radnog vremena, zatim tu su i beneficije poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti napredovanja u karijeri.
VIDEO Koliko god vi mahali s ENC uređajem, rampa nesmiljeno stoji. Kako ući na autocestu?
Pa neće im inženjeri raditi u ugostiteljstvu. Oni su završili specijalizaciju "socijala na migrantski način". Ima ih i koji su doktorirali na tu temu.