I NJEMAČKA U PROBLEMIMA

Nude plaće i do 3000 eura, besplatne obroke i napojnice, ali ne mogu naći radnike

FILE PHOTO: The town of Soest
Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL/Ilustracija
1/3
23.07.2023.
u 12:35

Nijemci velikom većinom odmor provode u svojoj domovini, ali ove godine često u mjestima u kojima provode odmor nailaze na zatvorena vrata ugostiteljskih objekata

Mnogi restorani i kafići u Njemačkoj skraćuju radno vrijeme ili zatvaraju svoja vrata. Razlog: nedostatak radne snage. Strukovne udruge procjenjuju kako ugostiteljima i hotelijerima nedostaje više od 65.000 radnika.

„Nedostatak radne snage je na vrhu razloga za zabrinutost kod hotelijera i ugostitelja", priopćili su iz Udruge njemačkih hotelijera i ugostitelja (Dehoga). Trenutno je na Uredima za zapošljavanje diljem Njemačke otvoreno 33.160 radnih mjesta u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No Dehoga polazi od dvostruko veće brojke. „Mnogi restorani i hoteli više ni ne prijavljuju uredima za zapošljavanje da su im potrebni radnici zato što ni ne očekuju da će im ured nekoga i poslati", kaže Sandra Warden koja je pri Dehogi zadužena za kretanja na tržištu rada, piše Deutsche Welle.

VEZANI ČLANCI:

Kako vratiti radnike i pronaći nove?

Svoju procjenu manjka radnika Warden temelji na iskustvima iz proteklih godina. „2019. je nedostajalo oko 40.000 radnika u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No tijekom pandemije koronavirusa se situacija dodatno zaoštrila", kaže Warden. Tijekom pandemije i zatvaranja lokala, mnogi radnici u ovoj branši su pronašli zaposlenje u nekom drugom, u pravilu bolje plaćenom, sektoru. Potražnja za radnicima se pogotovo sada usred sezone godišnjih odmora, drastično pojačala.

Skraćeno radno vrijeme i manje jela na jelovniku

Nijemci velikom većinom odmor provode u svojoj domovini, ali ove godine često u mjestima u kojima provode odmor nailaze na zatvorena vrata ugostiteljskih objekata. „Mnogi restorani i kafići posežu za raznim mjerama: skraćuju radno vrijeme, ili unutar tjedna pauziraju nekoliko dana. Ili zbog nedostatka osoblja u kuhinji drastično skraćuju jelovnik", kaže Warden. U nekim objektima se uvodi i sustav samoposluživanja jer jednostavno nedostaje konobara.

VEZANI ČLANCI:

Posljednja nada: useljavanje

Najviše nade Dehoga polaže u prihvaćeni reformirani zakon o useljavanju koji će omogućiti lakše useljavanje iz zemalja izvan Europske unije i za radnike bez fakultetske diplome, ali i na olakšane mogućnosti pristupa tržištu rada za izbjeglice. U Dehogi smatraju da je potrebno raditi na tome da se poboljša i imidž zaposlenja u ovoj branši. Pritom se ne spominje povećanje plaća koje su u ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru relativno niske. Prema podacima internetskog portala za zapošljavanje Stepstone, kvalificirani kuhar mjesečno može računati s bruto plaćom od oko 2.600 eura.

U ugostiteljstvu se prosječne plaće kreću od 2.000 do 3.000 eura, piše Poslovni.hr. Evo primjera prosječnih plaća u Njemačkoj za najčešće pozicije u restoranima:

Konobar: do 3.750 eura

Kuhar: do 6.500 eura

Pekar: do 4.000 eura

Recepcioner: 1.700 eura

Event menadžer: 3.500 eura

Podrazumijeva se i da zaposlenici u ugostiteljstvu većinom dobivaju i napojnice te besplatan obrok tijekom radnog vremena, zatim tu su i beneficije poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti napredovanja u karijeri.

VIDEO Koliko god vi mahali s ENC uređajem, rampa nesmiljeno stoji. Kako ući na autocestu?

Komentara 33

Avatar Asterix
Asterix
13:13 23.07.2023.

Pa neće im inženjeri raditi u ugostiteljstvu. Oni su završili specijalizaciju "socijala na migrantski način". Ima ih i koji su doktorirali na tu temu.

IK
Ikarus
15:32 23.07.2023.

Statistika njemačke koje se prešućuje 2 milijuna migranata 90% njih ne radi nego na socijalnu skrb

PE
pežo
12:43 23.07.2023.

Nestvarno da nakon primitka par milijuna izbjeglica i migranata nemaju radne snage -gdje su im i što rade ti ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije