COVID-19

Tajno američko izvješće potaknulo novu raspravu o porijeklu virusa

FILE PHOTO: The Chinese national flag flies at half-mast behind a statue of late Chinese chairman Mao Zedong in Wuhan
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
24.05.2021.
u 11:05

Ravnatelj Nacionalnog laboratorija za biološku sigurnost u Wuhanu, koji je dio Instituta za virologiju, u ponedjeljak je oštro demantirao izvješće

Troje istraživača s Instituta za virologiju u kineskom gradu Wuhanu zatražilo je bolničko liječenje u studenome 2019. godine, nekoliko mjeseci prije nego što je Kina objavila pandemiju COVID-19, izvijestio je u nedjelju The Wall Street Journal, pozivajući se na do sada nepoznato američko obavještajno izvješće.

CNN navodi kako je riječ o novim važnim detaljima koji bi mogli ići u smjeru nove i šire istrage o tome je li koronavirus uistinu pobjegao iz laboratorija. 

Izvještaj se pojavio uoči sastanka glavnog tijela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja će raspravljati o sljedećoj fazi istrage o podrijetlu COVID-19.

Glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost nije imala komentar na pisanje The Wall Street Journala, ali rekla je da administracija predsjednika Joea Bidena i dalje ima "ozbiljna pitanja o prvim danima pandemije, uključujući njeno izvorište u Narodnoj Republici Kini".

"Nećemo davati izjave koje prejudiciraju tekuću studiju WHO-a o izvoru virusa SARS-CoV-2, ali bilo nam je jasno da bi međunarodni stručnjaci trebali temeljito procijeniti razumne i tehnički vjerodostojne teorije", rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ravnatelj Nacionalnog laboratorija za biološku sigurnost u Wuhanu, koji je dio Instituta za virologiju, u ponedjeljak je oštro demantirao izvješće.

"Pročitao sam, to je potpuna laž. Te su tvrdnje neutemeljene. Ne znam ni otkud takve informacije", rekao je redatelj Yuan Zhiming za državni Global Times. 

Podsjetimo, SAD, Norveška, Kanada, Velika Britanija i druge zemlje u ožujku su izrazile zabrinutost zbog studije o podrijetlu COVID-19 koju je izradio WHO, a u kojem je opcija "bijeg virusa iz laboratorija" označena kao "malo vjerojatnom". Spomenute zemlje pozvale su na daljnje istraživanje i potpuni pristup svim relevantnim podacima o ljudima, životinjama i drugim podacima o ranim fazama epidemije. 

Kina je tada WHO-ovoj istraživačkoj skupini odbila dati neobrađene podatke o prvim slučajevima COVID-19, izvijestio je Reuters u veljači, što bi potencijalno moglo zakomplicirati razumijevanje kako je pandemija započela.

VIDEO: Evo kako je izgledao Wuhan u siječnju 2020. godine

Komentara 27

FR
franjo
12:09 24.05.2021.

I na kraju će Trump biti u pravu kad je tvrdio da je to Kina-virus.

MP
marinko.przolica
11:40 24.05.2021.

Porijeklo virusa nije ustanovljeno. Korporativni mediji i mreže cenzurirali su sve osim prirodnog nastanka. Čini se da su glavni zagovaratelji prirodnog nastanka u debelom sukobu interesa. Koga zanima detaljnija razrada drugog stava neka proguglaji i pročitaju opsežan članak Nicholas Wade-a. Ima ih u zadnje vrijeme sve više...

NE
Neonacionalist
12:16 24.05.2021.

Pa mozda u tome mozemo i traziti razlog pustanja virusa , po meni manje u zaradi farmaceutskih kompanija a vise u nastojanju kontrole stanovnistva i drustvenih eksperimenata opet tesko je reci s kojim tocno ciljem mislim moze se tek nagadjati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije