Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONEGDJE I ČEMPRESI

Prognoza za alergičare: U većini gradova situacija dobra, najveći problem ambrozija

Slavonski Brod: Grmovi ambrozije bujaj u blizini Doma zdravlja
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
18.09.2023.
u 13:06

U niskim razinama može biti peludi trava, loboda i pelina, no one će smetati samo najosjetljivijima

Alergije svakodnevno stvaraju probleme građanima diljem zemlje, zbog čega je dobra ideja osim vremenske prognoze pratiti i prognozu alergena. Svi oni imaju razdoblja kada su u zraku prisutni u većim ili manjim koncentracijama te shodno tome više ili manje utječu na osobe s alergijskim tegobama.

Općenita peludna prognoza kaže da je rujan mjesec u kojemu najviše problema zadaju korovi, naročito ambrozija, koja je inače jedna od najčešćih alergija. Osim ambrozije, izrazito osjetljivima bi mogle smetati i koprive, no većina drveća i trava već je u fazi mirovanja. U niskim razinama također može biti peludi trava, loboda i pelina, no one će smetati samo najosjetljivijima, navodi se na stranicama osječkog ZZJZ-a.

Prema podacima sa stranica Plive, alergijski semafor kaže da je u Zagrebu na današnji dan izmjerena koncentracija peludi ambrozije 4, u Osijeku visokih 8.1, u Splitu 0.4 dok u Rijeci nije zabilježena pelud ambrozije u zraku. Koncentracija peludi, inače, bilježi se u jedinici broj zrnaca po kubnom metru zraka.

POVEZANI ČLANCI:

U Osijeku upozoravaju na visoke koncentracije ambrozije i umjerene koncentracije koprive, koja je problem i u Slavonskom Brodu, dok iz Dubrovnika navode da u zraku nema znatnih količina nijednog alergena, svi su na niskoj razini. U Metkoviću je visoka količina alergena trave, a od drveća najizraženiji je čempres s umjerenim količinama. 

 Splitu i Šibeniku koncentracije svih alergena su niske, no ne i nepostojeće, dok je u Zadru nešto povišena razina alergena čempresa. Na sjeveru zemlje u Varaždinu izmjerene su umjerene količine peludi korova, a peludi drveća nije bilo uopće pri zadnjem mjerenju. U Zagrebu bilježimo umjerene količine peludi ambrozije i koprive te niske razine za čemprese i trave.

Što se tiče konkretnih brojeva

VIDEO Zbog alergije na gravitaciju pada u nesvijest 10 puta dnevno

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
14:47 18.09.2023.

A to je ta zelena politika u Zagrebu, dajmo biljkama da rastu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije