– Možemo od vode napraviti vino u roku od 15 minuta – rečenica je koju su predstavljajući prvo sintetičko vino, napravljeno bez ijedne bobice grožđa, izrekli njegovi autori Mardonn Chua i Alec Lee iz američke vinarije Ava u San Franciscu.
Iako se i u drugim dijelovima svijeta proizvodi vino bez grožđa, na primjer Finci ga rade od jabuka, ovo je prvi slučaj sintetičkog vina koje se, tvrde njegovi tvorci, može na tržištu nositi s pojedinim vrstama pravog vina.
– Na ideju smo došli prilikom posjeta poznatim vinarijama u Napa Valleyu na čijim smo zidovima vidjeli izloženu bocu legendarnog Chateau Montelena, prvog u povijesti kalifornijskog Chardonnaya koji je pobijedio francuske konkurente na izložbi vina u Parizu 1976. godine – kaže Chua. Dodaje kako se radilo o boci vina koju si financijski nikako ne mogu priuštiti pa im je palo na pamet napraviti sintetičko vino vrhunskog okusa koje će biti dostupno svima i čiji proizvodni proces neće trajati mjesecima.
– Vino izrađujemo od 85 posto vode, do 13 posto etanola, ovisno o “vrsti” vina, a ostalo su boje, šećer i različite vrste okusa – objašnjava Chua dodajući kako su prvi pokušaji bili očajni i nepitki, no sada su, kaže, napravili vrhunsku verziju talijanskog Moscato d’Astija, a sljedeći na redu je umjetni Dom Pérignon. Pa tko voli, nek’ izvoli.
>>Vino koje priča o ponosu vinogradara i težaka s najljepšeg poluotoka
pa to rade Zagorci od stoljeća sedmog !? KOji vam je