Traže ispunjenje tri zahtjeva

Proizvođači bioplina: Do ljeta gasimo 70 posto proizvodnje

Zagreb: Hrvatska udruga proizvođača bioplia o smanjenju proizvodnje električne energije iz bioplinskih elektrana
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
13.04.2023.
u 23:07

Već godinu i pol, kažu u udruzi bioplinara, bezuspješno vode razgovore s resornim Ministarstvom gospodarstva

Ako se hitno ne uvaže tri mjere koje su prije dva mjeseca predložili za spas bioplinskog sektora, do ljeta će ugasiti 70 posto proizvodnje – upozorili su iz Hrvatske udruge proizvođača bioplina (HUPB). Već godinu i pol bezuspješno vode razgovore s resornim Ministarstvom gospodarstva, kazao je predsjednik HUPB-a Marijan Cenger, a početkom veljače održali su skupštinu na kojoj su usvojili tri zaključka presudna za spas bioplinskog sektora u Hrvatskoj.

Prvi je da bioplinska postrojenja treba izuzeti iz Uredbe o Zakonu o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena električne energije jer ta bi mjera omogućila da 26 MW bioplinskih postrojenja nastavi proizvodnju. Drugo, u novu Uredbu o poticanju električne energije iz obnovljivih izvora, kažu, potrebno je implementirati prethodno usuglašenu formulu koja bioplinskim postrojenjima u okviru HROTE-a omogućuje financijski bonus nužan za pozitivno poslovanje bioplinskih elektrana, što bi spriječilo gašenje 21 MW bioplinskih postrojenja.

I treće, ističu, potrebno je donijeti uredbu kojom bi se postrojenjima, koja su bila prisiljena raskinuti ugovore, omogućilo ponovno potpisivanje ugovora s HROTE-om uz otkupnu cijenu električne energije koja će se računati prema novoj metodologiji. Navedena mjera omogućila bi da 26 MW bioplinskih postrojenja nastavi s proizvodnjom i pozitivno posluje do kraja važenja ugovora s HROTE-om.

VIDEO Država će pošteno udariti po džepu! Stižu veće kazne za niz prekršaja, neke se penju i do 4000 eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije