Karlovačka pivovara

Proizvodnja raste, ali je emisija CO2 po hektolitru piva manja

pivovara
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
07.09.2012.
u 12:03

Stara kanalizacija zamijenjena je novom u kojoj je odvojena otpadna voda iz proizvodnje, oborinska, kao i sanitarna

Stalno radimo na poboljšanju utjecaja na okoliš naših marki i poslovanja, pa smo zadovoljni što smo uspjeli ostvariti napredak u svim segmentima potrošnje energije – rekao je Zvonimir Nemet, direktor Sektora lanca opskrbe Karlovačke pivovare prilikom predstavljanja Izvješća o održivosti tvrtke za prošlu godinu.

 Proizvodnja raste

 Tako je Pivovara lani u odnosu na godinu prije smanjila ukupnu potrošnju energije za osam posto. Potrošnja toplinske energije potrebne za proizvodnju hektolitra piva smanjena je za deset, a utrošak struje za pet posto. Uz to i potrošnja vode manja je za šest posto.

 – Smanjili smo i emisiju CO2 sa 11 na 9,4 kilograma po hektolitru proizvedenog piva, a naglašavam da je u promatranom razdoblju proizvodnja rasla. Posebno se ponosimo što smo završili rekonstrukciju internog kanalizacijskog sustava.

Stari sustav bio je mješovitog tipa i sva otpadna voda prolazila je kroz iste cijevi. To je zamijenjeno novim, koji ima tri odvojena sustava: za otpadne vode iz proizvodnje, drugi za oborinske te treći za sanitarne vode, a sustav uključuje i pročistač – zaključio je Nemet. Predsjednik Uprave Alexander Gerschbacher dodao je da im je održivost poslovanja vrlo visoko na listi prioriteta.

 Ulaganje u proces i – ljude

– Neprestano napredujemo u našoj strategiji Proizvodimo bolju budućnost, a to je rezultat konkretnih akcija, poput ulaganja u tehnologiju i unapređenja naših internih postupaka i procedura, ali i edukacije zaposlenika – rekao je Gerschbacher.

Naglasio je da su rezultati toga i okolišna dozvola koju je karlovačka, kao prva među pivovarama u Hrvatskoj, ishodila od Ministarstva zaštite okoliša. Tu su i drugi certifikati poput OHSAS 18001 za zaštitu zdravlja i sigurnost, ISO 9001 za upravljanje kvalitetom, ISO 22000 za kvalitetu hrane te nedavno obnovljen ISO 14001 za upravljanje okolišem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije