POVEZUJE DVIJE DRŽAVE

Ovu željezničku liniju na granici ukinuli su u 90-ima: Sada su svi došli na ponovno uvođenje

Vlak
Foto: Mursko Središće
1/2
11.12.2023.
u 14:29

Linija Mursko Središće – Lendava ukinuta je 90-ih godina, pa na zamolbu ondašnjeg župana Lendave Antona Balažeka i inicijativu gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka ponovo uspostavljena 2014. godine i potrajala sve do 2020.

Veselo je danas bilo u Murskom Središću, gdje se održava svečanost u povodu uvođenja željezničke linije Mursko Središće – Lendava koja povezuje Hrvatsku i Sloveniju.

Kad je linija Mursko Središće – Lendava ukinuta 90-ih godina, na zamolbu ondašnjeg župana Lendave Antona Balažeka i inicijativu gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka ponovo je uspostavljena 2014. godine i potrajala sve do 2020., kad je ukinuta zbog pandemije i graničnih restrikcija.

VEZANI ČLANCI: 

– Nakon višestrukih sastanaka gradonačelnika i saborskog zastupnika Dražena Srpaka s direktorom Hrvatskih željeznica Željkom Ukićem, a i na temelju zamolbe župana Općine Lendava Janeza Magyara, Lendava je od danas ponovno povezana željeznicom s "ostatkom" svijeta jer je pruga u Lendavi slijepa i jedina je mogućnost željezničkog povezivanja Lendave preko Murskog Središća i Republike Hrvatske. S obzirom na činjenicu da je Republika Hrvatska od 1. siječnja 2023. godine članica prostora Schengena, to će putovanje učiniti i jednostavnijim – kažu u Gradu.

Na svečanosti su bili gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, župan Opčine Lendava Janez Magyar, direktor Hrvatskih željeznica Željko Ukić sa suradnicima, direktorica putničkog prometa Slovenskih željeznica Darja Kocjan, gradski vijećnici, predsjednici mjesnih odbora, predstavnici udruga te stanovnici Murskog Središća i Općine Lendava.

 

Ključne riječi

Komentara 3

BR
Brankko
18:59 11.12.2023.

Hajdede, lijepo. Još kad bi se i još neke druge pruge/linije vratile.

Avatar rubinet
rubinet
18:11 11.12.2023.

Slovenci su najmiroljubiviji hrvatski susjed u povijesti.

CH
chemica
14:59 11.12.2023.

Tak se dela. Uz dobrog susjeda se sve jako brzo dogovori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije