NEREDI U ENGLESKOJ

VIDEO/FOTO Nasilni sukobi u više engleskih gradova: 'Kada ćete poslati vojsku? Policija očito nema kontrolu'

Anti-immigration protests continue to take place around the UK
Foto: Hollie Adams/REUTERS
1/19
04.08.2024.
u 21:25

U kratkom roku na lokaciju je stigao velik broj policijskih službenika koji su okružili hotel, no čini se kako je nekolicini prosvjednika uspjelo ući. Nije jasno je li hotel evakuiran jer ne odgovaraju na pozive

  • Cijeli tjedan u Engleskoj se događaju nasilne demonstracije potaknute napadom na plesni centar u kojem su ubijene tri djevojčice
  • Napad je izveo 17-godišnjak. Policija tvrdi da je djelovao sam, a njegov krvavi pohod, navode, nije povezan s terorizmom
  • Danas je posebno napeto u Rotherhamu gdje su eskremni desničari upali u hotel u kojemu navodno borave azilanti

Tijek događaja:

21:25 - Pomoćnica šefa policije Lindsey Butterfield kazala je da "bezumno nasilje" kojemu je danas svjedočila ne postiže ništa, samo sije strah među građanima. "Ponašanje kojemu svjedočimo jednostavno je odurno. Iako je manji broj prosvjednika bio destruktivan i nasilan, oni koji su stajali i gledali ih su suučesnici" poručila je.

Policajka se također osvrnula na glasine koje kruže društvenim mrežama o motivima napada u Southportu u kojemu su ubijene tri djevojčice. "Oni koji šire dezinformacije i mržnju na internetu također moraju preuzeti odgovornost za scene kojima svjedočimo. Ovo nije bio protest, samo ljuti ljudi koji reagiraju na lažni narativ, za što imaju vlastite motivacije" smatra Butterfield.


21:20 - Grupa muškaraca u napadnutom hotelu u Rotherhamu reporterima Mirrora kazali su da su se bojali za živote, što nisu očekivali u "dobroj" i "sigurnoj" zemlji. Pričali su kako su bježali iz ratnih zona, no ovakav strah nisu nikada osjetili. Vjeruje se da u Holiday Innu živi oko 235 muškaraca od kojih su neki došli iz Irana i Afganistana. "Rečeno nam je da ostanemo u sobama. Osoblje je zaključalo hotel, onda smo ih čuli kako provaljuju. Čuli smo lomljenje stakla, ogledala i vrata. Bilo je strašno" opisali su.


21:16 - Nakon Rotherhama, napadnut je i Holiday Inn hotel u Tamworthu. Prosvjednici su razbili prozore u prizemlju.


20:45 - VIDEO Premijer Keir Starmer: 'U potpunosti osuđujem ovo divljaštvo ekstremne desnice'


20:40 - VIDEO Antimigrantski prosvjednici u Rotherhamu sukobljavaju se s policijom


20:29 - Stanovnici Hulla čiste nered koji su napravili antimigrantskih prosvjednici


20:18 -  Policijska postaja južnog Yorkshirea priopćila je da je najmanje 10 policajaca ozlijeđeno u "žalosnim činovima nasilja" u hotelu Holiday Inn Express u Rotherhamu ranije danas.  Jedan je policajac ostao bez svijesti nakon ozljede glave, navode, dok su neki policajci zadobili teže ozlijede kao što su frakture ruku i nogu.


20:00 - Situacija u Britaniji eskalira. Škotski političar Yousaf Humza na X-u je prozvao premijera Keira Starmera. "Koliko se stanje treba pogoršati prije no što pošaljete vojsku? Policija očito nema kontrolu nad situacijom" napisao je.

Stotine prosvjednika protiv imigracije okružilo je hotel u Rotherhamu, pokušali su ga zapaliti, razbijali su vrata i prozore, neki su uspjeli ući u zgradu u kojoj su sklonište dobili azilanti. Interventna policija okružila je mjesto događaja, no situacija je i dalje napeta. U Middlesbroughu je zapaljen auto, a prosvjednici su na policijske službenike bacali zapaljene kante za smeće.

Prosvjed u Boltonu započeo je mirno no ubrzo je došlo do sukoba između dvije skupine. Prosvjedi se održavaju i u Hullu i Weymouthu. Premijer Keir Starmer osudio je "krajnje desničarsko nasilje" i zakleo se da će napraviti sve što treba kako bi nasilnike prive pravdi. Do sada je uhićeno 147 osoba u razdoblju od subote navečer, piše BBC.


19:03 - Bivši britanski premijer Rishi Sunak oglasio se na društvenim mrežama. Kaže da "nasilno, kriminalno ponašanje kojemu nema mjesta u našem društvu".


18:30 - Drugdje u Britaniji situacija nije bolja, u Boltonu se 300-tinjak uglavnom maskiranih prosvjednika sukobilo s policijom. Vikali su "Allahu Akbar" i nosili zastave Engleske. U jednom trenutku policijske službenike počeli su gađati jajima, a letjele su i boce, pločice, vatromet...


18:00 - Policijski službenici nastoje zaustaviti navalu prosvjednika na hotel, u jednom trenutku netko je dokotrljao veliku, zapaljenu kantu za smeće do jednog od razbijenih prozora i pokušao je ubaciti u zgradu. U kratkom roku na lokaciju je stigao velik broj policijskih službenika koji su okružili hotel, no čini se kako je nekolicini prosvjednika uspjelo ući. Nije jasno je li hotel evakuiran jer ne odgovaraju na pozive.

Državna tajnica Yvette Cooper komentirala je scene iz Rotherhama na X-u. "Kriminalni, nasilni napad na hotel u kojemu odsjedaju tražitelji azila je šokantan. Namjerno zapaliti zgradu kada znaš da u njoj ima ljudi. Policija ima punu vladinu podršku za najjače akcije protiv odgovornih" poručila je.

GALERIJA Neredi u Velikoj Britaniji

Anti-immigration protests continue to take place around the UK
1/12

17:50 - Veliki neredi izbili su pred hotelom Holiday Inn Express u Rotherhamu u Engleskoj. U spomenutom hotelu navodno boravi veći broj azilanata koji su tema nasilnih prosvjeda u Ujedinjenom Kraljevstvu od ovotjednog napada u kojemu su ubijene tri djevojčice. Na mjesto događaja prvo je stilo stotinjak demonstratora koji podržavaju prava azilanata, no ubrzo nakon njih stigao je i veći broj osoba koje se protive primanju migranta i azilanata. Mnogi su nosili zastave povezane s rasističkim pokretima i maske na licu, a vikali su "niste više dobrodošli".

Prosvjed čuva velik broj policijskih službenika no to nije spriječilo nasilne incidente. Prosvjednici s ekstremne desnice ubrzo su blokirali cestu i počeli bacati predmete na hotel, piše BBC. Više policijskih službenika je ozlijeđeno, no situacija je nastavila eskalirati. Zrakom lete boce, a ubrzo su počeli nasilni sukobi sa specijalnim policijskim jedinicama.

VIDEO Nasilni prosvjedi u Engleskoj

Komentara 44

CA
Catalonia
18:28 04.08.2024.

Apsolutna podrška lolalnom engleskom domicilnom stanovništvu. Spasimo i obranimo Europu.🔥

JO
Joseph1
18:38 04.08.2024.

Političari svugdje isti. Uglavnom protiv domicilnog naroda.

Avatar Cro-Wolf
Cro-Wolf
18:32 04.08.2024.

Neka, Europa se polako budi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije