dorh

Protiv Horvatinčića podnesena optužnica, prijeti mu i do 10 godina

tomo horvatinčić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
13.01.2012.
u 15:03

Horvatinčić nije optužen za nepružanje pomoći, kako je isprva tražio DORH

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku u petak je protiv Tomislava Horvatinčića (64) pred Općinskim sudom u Šibeniku podnijelo optužnicu zbog izazivanja teške pomorske nesreće s neizravnom namjerom, a u kojoj je 16. kolovoza 2011. u primoštenskom akvatoriju svojim gliserom “Santa Marina” usmrtio dvoje talijanskih državljana na jedrilici. Prijeti mu zatvorska kazna od tri do deset godina. Horvatinčić je, kako se navodi u optužnici, glisirao s uključenim automatskim pilotom prevelikom i neprimjerenom brzinom, nije izviđao put plovidbe radi potpune provjere situacije i rizika sudara niti je promatrao okolni pomorski promet.

Prešao preko jedrilice

– Okrivljenik je dolaskom u blizinu otoka Barilac bio dužan jedrilici “Santa Pazienza” ustupiti pravo puta, no to nije učinio. Zbog toga on je u punoj plovidbenoj brzini pramčanim dijelom svog plovila naletio na lijevi krmeni dio trupa jedrilice na kojoj su se nalazili talijanski državljani F. S. i M. P., lomeći pri tome upravljačke mehanizme i druge uređaje na jedrilici. Potom je cijelom dužinom prešao preko jedrilice. U nesreći je oboje talijanskih državljana zadobilo višestruke teške ozljede te su odbačeni u more, a od zadobivenih su ozljeda preminuli na mjestu nesreće, navodi DORH. Horvatinčić nije optužen za nepružanje pomoći, kako je isprva tražio DORH s obzirom na to da je utvrđeno, kako nam je potvrdio njegov odvjetnik Branko Baica, da su talijanski državljani stradali na mjestu nakon stravične pomorske nesreće.

Produljena zabrana

S Horvatinčićem je na gliseru u vrijeme nesreće bila njegova nevjenčana supruga Anica Dilber Đerđe i ona će biti ključni svjedok na suđenju koje bi moglo početi u ožujku. DORH je u optužnici predložio produljenje trajanja mjere opreza privremenog oduzimanja dozvole za upravljanjem motornim vozilima zbog postojanja opravdane bojazni od ponavljanja istih ili sličnih kaznenih djela, a s obzirom na Horvatinčićevu raniju osuđivanost zbog istovrsnog kaznenog djela, kao i prekršajnu kažnjavanost zbog prometnih delikata. Optužnicom je također predloženo da mu se izrekne sigurnosna mjera zabrane upravljanja svim vrstama motornih vozila. Horvatinčićevi odvjetnici Branko Baica i Velimir Došen su nam rekli kako će o eventualnom prigovoru odlučiti kada im šibenski sud dostavi optužnicu.

U Padovi zadovoljni optužnicom

– Jako smo zadovoljni optužnicom koju je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo protiv Tomislava Horvatinčića (63) – izjavio nam je talijanski odvjetnik Luigi Pasini, koji zastupa djecu poginulog bračnog para Salpeitro. Luigi Pasini nam je odgovorio u ime svojih štićenika, Federica Salpietra (27) i Gaije Salpietro (22), djece talijanskog para Francesca Salpietra (63) i Mariellu Patelli (61) čiju je smrt prouzročio Horvatinčić svojom vožnjom glisera.

– Mi smo se nadali, a na osnovu istrage koja je vođena, da će se upravo takva optužnica podignuti protiv Horvatinčića i mogu kazati da smo zadovolji. Očekujemo proces i nadamo se da će optužba biti potvrđena sudskom kaznom – izjavio je Pasini, koji još, kada smo ga nazvali u Padovu, nije znao, kao što nisu znali ni Federico Salpietro koji radi kao menađer u jednoj tvrtki u Vicenzi, ni Gaia Salpietro, studentica ekonomije na milanskom sveučilištu Bocconi, da je optužnica podignuta.

Komentara 73

KA
karambita
16:28 13.01.2012.

Ako osude ovog, onda mora i Cacic s njim u kavez....sve ostalo bi bila nepravda i mafijaska posla

OB
-obrisani-
16:46 13.01.2012.

Sada Horvatincic, mora traziti vozaca, ali naravno sa one strane brave...........Ugovor 10 godina!!

TO
tomokaro
22:00 13.01.2012.

Jedino vatra sve uništi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije