bor

Prstec: Stari borovi prijete životima djece i građana

bor (1)
presnimila Lj. Risek
10.08.2012.
u 11:38

Šumarski revirnik B. Jalušić: Borovi nisu stari, a suše se zbog kanalizacijskih sadržaja kojima ih truje upravo zgrada u kojoj stanuje M. Prstec

 - Bilo je točno 10.05 sati kad sam u neposrednoj blizini naše stambene zgrade začuo tresak i šum. Kad sam istrčao napolje, imao sam što i vidjeti – bor visok blizu 20 metara srušio se nadomak garaže i šupe! Budući da je pedesetak metara odavde škola, a stablo se srušilo u po bijela dana, prvo sam se upitao nije li ispod zaglavilo neko dijete ili prolaznik! Srećom, tragedija je ovoga puta izbjegnuta. No, s obzirom na to da tu raste cijela šuma starih borova koju nitko ne održava, što će se dogoditi kad zapušu vjetrovi i kad ovakvih slučajeva bude više? Pogine li netko pod srušenim stablom, tko će odgovarati? – uzbuđeno nam je ispričao Marijan Prstec iz Druškovca. Temperamentni Marijan na lice mjesta pozvao je i policiju, na noge je dignuo šumarije u Koprivnici, Varaždinu i Ivancu, za neučinkovitost je prozvao općinske službe, a neodgovornima je nazvao i pojedine predstavnike lokalnih vlasti i ustanova koji, tvrdi, posao rade površno i svojom neučinkovitošću širom otvaraju vrata mogućnosti da netko pod srušenim stablima smrtno strada.

   Na lice mjesta izašli su i predstavnici Šumarije Varaždin, koja upravlja šumama na području Druškovca.

- Nije točno da se ne brinemo o šumi i sigurnosti građana! Dapače, surađujemo sa školom, pa smo zbog blizine školske zgrade i okolnih objekata pokraj šume uklonili stabla i pokosili pojas širok deset metara. Šumu redovito prorjeđujemo. U ovom slučaju riječ je o šumi američkih borova koja je zasađena prije 41 godinu i prema standardima, ona nije stara, jer takve borove rušimo nakon 60 godina – izjavio je ing. Bruno Jalušić, revirnik u Šumariji Varaždin.

- Radi točnog informiranja treba naglasiti da pokraj prevaljenog bora ima još par suhih stabala koja ćemo ukloniti. No, zašto se oni suše? Pa zato jer ih truje kanalizacija koja se ispušta upravo iz zgrade u kojoj živi gospodin Prstec! Osim toga, kad nas već proziva, zašto ne kaže da je i garaža pokraj zgrade sagrađena bespravno, na zemljištu koje je u vlasništvu Hrvatskih šuma? – kazao je Jalušić.

   Načelnik matične Općine Maruševec Ivan Šagi iznenadio se kad smo ga upitali o ovome slučaju. Kaže, nitko ga o tome nije obavijestio, ali se obvezao istog trenutka uputiti se u Druškovec i vidjeti što se da učiniti kako bi se spriječile moguće nesreće.

- Molim građane da za sve takve i slične stvari pozovu komunalnog redara, on najbolje zna što u takvim slučajevima treba učiniti – apelirao je Šagi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije