Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novost na tržištu

Prva kušaonica vina u Slavonskom Brodu: Želimo biti stanica za turiste

Slavonski Brod: Otvorenje kušaonice vina Vinarije Stanić
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
14.11.2023.
u 12:52

U starom obiteljskom podrumu danas u bačvama slavonskog hrasta odležava crni pinot, koji je uz graševinu zaštitni znak njihove ponude

U Slavonskom je Brodu prigodno uz blagdan Martinja otvorena kušaonica vina male obiteljske vinarije Stanić, prva u ovom gradu. Time je obogaćena gradska turistička ponuda, s obzirom da vinarija može ugostiti ekipu od pedesetak posjetitelja. Gostima su predstavili vina od ove i prošle godine koja su trenutno na tržištu.

Vinogradarska priča ove obitelji traje već gotovo 40 godina. Još su osamdesetih godina u Brodskom brdu posadili prvi vinograd. Zadnjih 15 godina intenzivnije šire proizvodnju, pa su tako sad došli do dva hektara vinograda i odlučili se na korak dalje, predstaviti se brodskom tržištu kao prva brodska vinarija.  

VEZANI ČLANCI

- Želimo postati stanica za turiste i posjetitelje našeg grada, a naravno pružiti i našim sugrađanima mjesto gdje će dovesti svoje prijatelje, gdje će se zabaviti, napraviti nekakvu proslavu i slično – kaže mladi brodski vinar Josip Stanić.  Nedugo nakon sadnje prvog vinograda, osamdesetih godina, napravljena su prva vina. Danas je vinarija opremljena suvremenim sustavom kontrole temperature mošta i vina. Uređen je izložbeni i prodajni prostor. U starom obiteljskom podrumu danas u bačvama slavonskog hrasta odležava crni pinot, koji je uz graševinu i rose zaštitni znak njihove ponude. 

- Godišnje proizvedemo desetak tisuća litara vina. Doduše, ova 2023. godina bila je nešto slabija, što se odrazilo i na urod koji je bio manji od očekivanog - dodaje Stanić. Kako sami kažu, briga o vinogradu i uzgoj zdravog i vrhunskog grožđa naš je prioritet. Jedinstven položaj s pogledom na rijeku Savu zajedno s predanim radom u vinogradu stvaraju njihova karakteristična vina.

Slavonski Brod: Otvorenje kušaonice vina Vinarije Stanić
1/6
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije