PRIZNANJE

Prvi hrvatski general u NATO-u na Maslenici je spašavao civile

beneta
MORH
04.06.2010.
u 09:00

Kada se 1993. tijekom akcije na Maslenici zapalio kamion i blokirao most, Beneta je uskočio u njega i odvezao ga kako bi oslobodio prolaz civilima.

Prvi hrvatski general koji će zauzeti neku poziciju u zapovjednoj strukturi NATO-a bit će brigadni general Ivan Beneta, neslužbeno doznajemo. Beneta je potkraj 2005. godine imenovan na dužnost zamjenika glavnog inspektora obrane za vojni sektor, a na novu dužnost u Zapovjedništvo savezničkih operacija (SHAPE) u belgijskom gradu Monsu trebao bi otići tijekom ljeta, vjerojatno u kolovozu.

Ulaskom u NATO prije nešto više od godinu dana Hrvatska je dobila pravo postaviti jednog svog časnika na generalsku poziciju u zapovjednoj strukturi Saveza, a dopalo nas je da to bude general nadležan za civilno-vojnu suradnju (CIMIC). Za RH je, zapravo, predviđena tzv. pozicija pola zvjezdice, što znači da jednu generalsku poziciju dijelimo s drugom zemljom, u ovom slučaju Albanijom.

Samim time, umjesto 50 časnika i dočasnika koje bismo trebali poslati u zapovjedništva NATO-a, Hrvatska će u prvoj fazi slati samo oko 25. General Beneta rođen je 1955. godine u Skradinu, završio je Vojnu akademiju i po struci je artiljerac. U Oružane snage uključio se u srpnju 1991., a služio je u 4. gardijskoj brigadi. Završio je, među ostalim, Ratnu i Vojno-diplomatsku školu, govori engleski i francuski jezik te je više puta odlikovan tijekom Domovinskog rata.

Tijekom jedne akcije 1993. godine na Maslenici Beneta je pokazao nesvakidašnju hrabrost. Jedan je kamion bio pogođen topovskom granatom na prilazu pontonskom mostu te je blokirao promet. Iza njega se stvorila kolona u kojoj su bili i autobusi, a kako je topnički napad trajao, postojala je opasnost od stradavanja civila. Nitko na terenu nije znao upravljati kamionom dok se nije pojavio Beneta.

Ušao je u zapaljeni kamion, pokrenuo ga i odvezao do glavne ceste, čime je oslobodio prolaz civilima i spriječio stradanja. Prilikom promaknuća u generalski čin prije godinu dana i sam je izrazio želju da se dokaže na poslovima unutar zapovjedne strukture NATO-a jer bi mu to bio veliki profesionalni izazov.

Ključne riječi

Komentara 21

ZA
zadranin
09:50 04.06.2010.

Beneta,,ha ha ,,jel to onaj JNA kadar ,pa kako on priživi sve ove čistke u HV od 1998?I mislim da se VL trebao malo potruditi o njgovoj bigrafiji?

ST
stefau
10:12 04.06.2010.

Izgleada da ne pase zato sto govori strane jezike Ne uklapa se u premjerkinu i bandicevu sredinu

UK
Ugo Kajvez
09:38 04.06.2010.

Valjda pisac članka misli, .... \"prvi hrvatski general u JNA-NATO vojsci\" ...... jer NATO je čak i gora od bivše JNA ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije