U POžegi predstavljen Hrvatski pravopis

Prvi pravopis u čijem nastanku je sudjelovala i javnost

Hrvatski pravopis
Foto: Dušan Mirković/ Pixsell
1/3
20.02.2014.
u 15:16

Naš pravopis je doživio vrlo pozitivne kritike i od strane novinara i od korisnika hrvatskog jezika – istaknuo je dr. Jozić.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje danas je u prostoru Odgojno obrazovnog centra u Požegi predstavio Hrvatski pravopis u organizaciji požeškog HAZU-a. O pravopisu je govorio njegov ravnatelj i glavni urednik dr. sc. Željko Jozić te suautorice  dr. Milica Mihaljević i dr. Lana Hudeček. Inače u nastajanju pravopisa sudjelovao je puno veći tim.

-Hrvatski pravopis je objavljen na internetu 27.lipnja prošle godine. Od tada do danas ima više od 350.000 korisnika što govori  da su ljudi prihvatili naš pravopis. Mi smo da sada u Hrvatskoj, od njezine samostalnosti, imali više od 25 pravopisnih izdanja. To je bilo kaotično vrijeme tako da smo u školama imali po 3- 4 preporučena pravopisa što je izazivalo nered - objasnio je dr. Jozić.  

Ovo je prvi pravopis koji je nakon svoje radne inačice bio stavljen na internet kako bi svi zainteresirani mogli iznijeti svoje primjedbe.  Bilo je više od 400 jezikoslovaca, stručnjaka raznih struka i običnih govornika  koji su dali  neke svoje primjedbe od kojih su neke usvojene.

-Ovo je prvi pravopis u povijesti hrvatskog jezika koji je rezultat rada znanstvenika,  jezikoslovaca, ali i opće javnosti. Dobro je što smo htjeli čuti što misle govornici hrvatskog jezika i mi smo ih poslušali. Naš pravopis je doživio vrlo pozitivne kritike i od strane novinara  i od korisnika hrvatskog jezika – istaknuo je dr. Jozić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije