PRVI TUĐMANOV ŠEF OSIGURANJA

Mate Laušić: Opkolili su ga tijelima, ali njegova glava je bila iznad njih. Umjesto da su ga nabili na pod

Republican presidential candidate Donald Trump holds a campaign rally in Butler
Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS
1/47
14.07.2024.
u 14:17

'Osiguranje čini sustav, od nevidljivog dijela sustava do onoga što građani vide. Ovdje je zakazao upravo sustav, cijeli sustav. Osim jednog visokoprizemnog objekta koji je otprilike visok 10-ak metara, uokolo nije bilo drugih točaka koje je trebalo zaposjesti i sterilizirati', kaže Mate Laušić

Mate Laušić, general-pukovnik u mirovini koji je bio prvi šef osiguranja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, uočava nekoliko propusta na temelju video snimaka pokušaja atentata na bivšeg američkog predsjednika i kandidata za budućeg, Donalda Trumpa. 

Prvo, uočava propust američkog sigurnosnog sustava u dubinskom osiguranju lokacije, od makro razine do mikro razine, odnosno sterilizacije objekata iz kojih bi se mogla dogoditi neka ugroza za štićenu osobu, kao što se dogodilo kad je netko s krova obližnje zgrade na Trumpovu skupu u Pensylvaniji u subotu pucao i pogodio Trumpa u glavu. Srećom, metak je samo okrznuo Trumpovo uho, ali Laušić ne okoliša u nazivu toga što se dogodilo: Trump je upucan u glavu. Drugo, uočava propuste u reakciji tima u neposrednom tjelesnom osiguranju Donalda Trumpa, nakon što je pogođen. Treće, Laušić uočava i propust samih štićenih osoba, generalno, koje sve više biraju biti nekooperativni i odbijaju bespogovorno slušati ljude iz sustava sigurnosti. No, krenimo redom.

- Osiguranje čini sustav, od nevidljivog dijela sustava do onoga što građani vide. Ovdje je zakazao upravo sustav, cijeli sustav. Gledajući snimku ovog događaja, vidim da ni s aspekta makro-lokacije ni s aspekta mikro-lokacije nije trebao biti problem osigurati događaj. Osim jednog visokoprizemnog objekta koji je otprilike visok 10-ak metara, uokolo nije bilo drugih točaka koje je trebalo zaposjesti i sterilizirati. Ali, tu je zakazalo dubinsko osiguranje jer je taj objekt trebao biti sigurnosno pregledan, zaposjednut odgovarajućim brojem osoba i steriliziran u sigurnosnom smislu. Moj princip rada je bio da krećem od makro-lokacije prema mikro-lokaciji. Krene se od makro-slike i sve se sterilizira do mikro-točke, gdje osobu štiti neposredno tjelesno osiguranje - komentira Mate Laušić prvi uočeni propust.

>>> VIDEO Evo kako je tekao pokušaj atentata na Trumpa

Drugo, na snimkama se, kaže, vidi da su tjelohranitelji predugo zadržali Trumpa na mjestu gdje je pogođen. Jedna pripadnica osiguranja, kako se vidi na snimkama, čak se mora baviti svojim sunčanim naočalama - koje skida s očiju, pokušava staviti na čelo i potom zadržava u rukama - sve to dok pokriva štićenu osobu kojoj je metak upravo okrznuo glavu

- Umjesto da su ga nabili na pod i za desetak sekundi maknuli s mjesta napada, čini se da je on njima izdavao neke zapovjedi. On je dominirao nad njima, umjesto obrnuto. Onaj koji ne računa da nakon primarnog napada može doći i do sekundarnog, taj ne radi dobro. Cilj je što prije maknuti metu. I kod pokušaja atentata na slovačkog premijera Roberta Fica vidjelo se da tim loše postupa kod evakuacije. Ovdje, u slučaju Trumpa, tim ga je opkolio svojim tijelima, ali njegova glava je bila iznad njih. Samim time on je i dalje bio meta - smatra Laušić.

>>> FOTO Trumpov skup prekinut pucnjavom: Krvavog ga micali s pozornice, pogledajte dramatične prizore

Republican presidential candidate Donald Trump holds a campaign rally in Butler
1/47

Tu dolazi i do trećeg uočenog propusta, a taj se tiče samih štićenih osoba, koje su, ako se može reći tako općenito, sve manje kooperativne s tjelohraniteljima koji ih štite.  - Imam jednu rečenicu, koja možda nije lijepa za čuti, nije lijepa za uši štićenih osoba i onih koji pretendiraju postati štićene osobe. A to je rečenica da su u ratu predsjednici legalan cilj, zato jer su zapovjednici oružanih snaga zemalja u sukobu, ali da su u miru oni legitiman cilj iz perspektive sustava koji mora uvijek imati na najvišoj razini mjeres sigurnosti i zaštite tih osoba od napada. Bez obzira jesu li takve osobe na protokolarnom događaju ili na privatnom druženju, zaštita mora biti na najvišoj razini jer se štiti funkcija - kaže Laušić.

Na kraju, Mate Laušić još opisuje kako je izgledala američka predsjednička govornica kad je predsjednik George W. Bush na kraju svog drugog mandata 2008. boravio u službenom posjetu Hrvatskoj i držao govor na Markovu trgu u Zagrebu. Trump jučer nije govorio za takvom govornicom, jer nije formalno predsjednik, samo bivši i možda budući predsjednik SAD-a. 

VEZANI ČLANCI: 

Ali ta govornica, koja je doletjela u Zagreb 2008. zajedno s predsjedničkom limuzinom i drugim stvarima koje sustav sigurnosti šalje kao prethodnicu gdje god američki predsjednik putuje, bila je praktički kao privremeni mini-bunker za slučaj napada. Šef predsjednikova osiguranja ima u ruci tipku za slučaj panike i ako stisne tu tipku predsjedniku se, dok govori za govornicom, upali mala crvena lampica, koja mu signalizira da se hitno sagne i sakrije iza govornice. Koja, sudeći po onome što Laušić kaže da je vidio, očito može izdržati napade bolje nego obična govornica, pa zato Laušić i kaže da je to “mini-bunker”. 

>>> VIDEO Incident na skupu: Začuli se pucnjevi, Trump se primio za uho i pao

Komentara 45

DI
dino85
14:53 14.07.2024.

Po osiguranju, da sam nije reagovao, mogao je biti barem 3 pogodga dobiti i to u glavu. Osiguranje je totalno zakazalo, čak i kada se podiga s poda opet je bio izložen mogućem napadu.

Avatar Stradun
Stradun
16:49 14.07.2024.

Možda Mate Laušić nije veliki sigurnosni stručnjak. Možda je Mate Laušić "maneken" (kako ga neki ovdje nazivaju). I možda Mate Laušić nije bolji od američkih stručnjaka (jamačno nije).....ali u jednoj je stvari Mate Laušić u pravu: Trebali su skloniti napadnutog,padnutog, a ne glavu mu ostaviti nezaštićenom . Dakle: propust.

Avatar ljutapizza
ljutapizza
16:01 14.07.2024.

To su posljedice negativne kampanje ispunjene mržnjom, poput one koju du vodili Mulanović, SDP, Beljak, Prokletibili Orešković i slični, puni zla i govora mržnje. ...U svezu s ovakvim ponašanjem može se dovesti i propucavanje automobila Ivana Turudića... Takvi zli antikristi samo pale svoje pristaše i usmjeravaju ih na političke protivnike, a poslije peru ruke i pričaju o "toleranciji". ....Za atentat na šTrumpetu su direktno odgovorni demokrati i njihovi "woke"-joke idioti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije