o životu u s. koreji

'Prvo javno pogubljenje vidjela sam kad mi je bilo 7 godina'

Lee (1)
Screenshot Youtube
15.04.2013.
u 17:18

Heyonseo Lee danas živi u Južnoj Koreji te je aktivistica za sjevernokorejske izbjeglice

– Kada sam bila mala, vjerovala sam da je moja zemlja najbolja na planetu. Odrasla sam pjevajući pjesmu ''Ne postoji ništa na čemu bismo zavidjeli'. Bila sam vrlo ponosna. Mislila sam da je moj život u Sjevernoj Koreji normalan, iako sam, kada mi je bilo 7 godina, vidjela prvo javno pogubljenje – ispričala je Heyonseo Lee koja je pobjegla iz Sjeverne Koreje. Danas živi u Južnoj Koreji te je aktivistica za izbjeglice iz Sjeverne Koreje. Svoju osobnu priču ispričala je na konferenciji 'TED2013.' u Kaliforniji u veljači, prenosi CNN.

Shvatila je da je nešto vrlo pogrešno sa zemljom u kojoj živi nakon što joj je majka pročitala pismo koje je napisala sestra kolegice s posla, a u kojem je ispričala kako njezina obitelj umire od gladi.

Nakon što je velika glad sredinom devedesetih pogodila Sjevernu Koreju, i sama je vidjela patnju, glad i smrt oko sebe. Tijekom toga doba pobjegla je u Kinu da bi živjela s dalekim rođacima. U Kini sjevernokorejske izbjeglice smatraju ilegalnim imigrantima tako da je Lee živjela u stalnom strahu da ne otkriju njezin identitet i vrate je u matičnu zemlju. U jednom navratu čak ju je uhvatila i kineska policija jer je posumnjala da možda dolazi iz Sjeverne Koreje, no zahvaljujući svom dobrom kineskom uspjela se izvući iz te situacije.

Nakon 10 godina u Kini, Lee je odlučila riskirati i preseliti se u Južnu Koreju. Tamo je u jednom trenutku saznala loše vijesti. Sjevernokorejske vlasti uspjele su presresti novac koji je slala obitelji te su za kaznu njezinu obitelj nasilno odlučili premjestiti na udaljeno mjesto na selu. Tada je shvatila da treba brzo svoju obitelj izbaviti iz Sjeverne Koreje. U tome je i uspjela. Vratila se preko Kine do sjevernokorejske granice te su unatoč brojnim opasnostima da ih otkriju svi skupa nakon tjedan dana završili u Laosu. Tamo je njezina obitelj zbog ilegalnog prelaska granice završila u zatvoru. Iz zatvora ih je naposljetku izbavila uz pomoć stranca koji joj dao ostatak novca potreban za mito te je nakon mjesec dana njezina obitelj izašla iz zatvora.

Nakon dugog puta ona i njezina obitelj ponovno su se ujedinili u Južnoj Koreji.

>> 'Scene iz Sj. Koreje nisu laž ni gluma, to je stvarnost' 

>> Sjeverna Koreja objavila simulaciju napada na SAD

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije