Proljetni radovi

Ptica mora proći kroz krošnju inače voćka ostaje bez plodova

'rezidba5_mab_zag_030310'
'Photoshop'
08.03.2010.
u 17:05

U ovom voćnjaku ima 1600 stabala jabuka, a samo neke od njih nisu dobro orezane pa je mr. Ivković okupljenim voćarima pokazivao kako to popraviti

Da je rezidba naporan posao koji prije svega zahtijeva edukaciju, pokazala je Udruga voćara Zagorski bregi. Naime, u sklopu edukacije voćari u voćnjaku Stjepana Žorata i praktično su primijenili svoje znanje iz rezidbe, što im je vjerno pokazao predavač mr. Frane Ivković.

Pravilna rezidba

Na primjeru Žoratova voćnjaka Ivković je objasnio pravilnu rezidbu, s kojom inače Žorat ima mjesec dana posla radi li čak i više od osam sati na dan. Tisuću i 600 jabuka zahtijeva veliku brigu, a svaki pogrešan rez još se prve godine i može popraviti, no ako se nekoliko godina zaredom napravi ista pogreška, ona može biti kobna za rodnost voćke.

– U ovome je voćnjaku uzgojni oblik modificirani vretenasti grm, što znači da imamo u donjem dijelu krošnje dvije etaže, lijevu i desnu, koje idu u smjeru reda, a gore vretenasti grm, odnosno grane idu na sve strane. Kad je voćka tako formirana, svake se godine mora održavati taj oblik. Sve one propuste koje smo napravili prošlih godina još možemo na neki način ispraviti – rekao je mr. Ivković.

Održavanje oblika

Voćka se reže kako bi se uravnotežila rodnost, ali i rast same voćke te kako se ne bi ponovio slučaj kao kod starih amaterskih voćnjaka, koji su u prvim godinama davali mnogo plodova, no nepravilnim rezanjem krošnja se sve više zapuštala, nije imala dovoljno svjetla i zraka, pa je i plodova bilo sve manje.

– Nakon što smo formirali oblik, važno je njegovo samoodržavanje, pri čemu moramo voditi računa da ne opteretimo previše voćku cvjetnim pupovima jer ćemo imati nekvalitetne plodove – objasnio je Ivković. Iako su voćke u Žoratovu voćnjaku bile dobro formirane, postojalo je nekoliko pogrešnih rezova učinjenih prošle i pretprošle godine, koji su zasjenili voćku, pa je voćarima, kojih je bilo 40-ak, Ivković pokazao kako te pogreške smanjiti. Kako voćari kažu, važno je da ptica može proći kroz krošnju, a svi oni koji imaju manji broj voćaka oko svojih okućnica ili se tek upuštaju u proizvodnju, najbolje da se savjetuju sa stručnjacima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije