Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARAZE Hrvatski epidemiolozi kažu da bi u slučaju pandemije u nas moglo oboljeti oko pola milijuna ljudi

Ptičja gripa prijeti Hrvatskoj

hrv-ptica-txt.jpg
import
15.09.2005.
u 20:16

Iako se jučer neslužbeno sastalo, Vladino Povjerenstvo za praćenje epidemiološkog stanja i prevenciju ptičje gripe u javnost će, doznajemo, s konkretnijim mjerama izaći tek idućeg četvrtka.

Štete gospodarstvu
Već samo imenovanje povjerenstva i zabrana uvoza peradi iz 13 zemalja najbolji je pokazatelj da su šanse za eventualno prenošenje ptičje gripe  prema najcrnjim prognozama, moguća je i pandemija nesagledivih posljedica za čovjeka  svedene na minimum, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva. No, iako se nijedan slučaj ptičje gripe nije dogodio u Hrvatskoj, stvaranje panike među pučanstvom, uvjereni su, već nanosi štete gospodarstvu.S obzirom na to da je od posljednje pandemije gripe (H3N2) u svijetu 1968. godine već puno prošlo, epidemiolozi stalno očekuju novu, možda baš ptičje gripe.
Poput Italije, koja svoje prognoze o oboljelima temelji upravo na toj pandemiji, i hrvatski epidemiolozi nagađaju da bi moglo biti najmanje 500.000 oboljelih.  Nitko ne zna kad će se nova pandemija dogoditi niti itko zasad ima cjepivo. Mogla bi imati podrijetlo u ptičjoj gripi. No virus se prije toga mora prilagoditi na ljude  kaže Ira Gjenero-Margan, voditeljica epidemiološke službe u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Treći virus
 "Najzgodnija" kombinacija za nastanak pandemije bilo bi, primjerice, kad bi se rekombinacijom ptičjeg i ljudskog soja gripe u nekom trećem organizmu, poput svinje, koja prima i ptičje i ljudske viruse, stvorio treći virus. Ili rekombinacijom obaju virusa zajedno u čovjeku. Zasad, svi od takvih kombinacija strepe i laboratorije stavljaju u fazu pune pripravnosti. Moguće je jedino predbilježiti se kod proizvođača na eventualno cjepivo, pa Hrvatska u tom slučaju očekuje oko 1,2 milijuna doza.


Na Vranskom jezeru prstenovano 20 tisuća ptica

Najave kako tek počinje jesenska selidba ptica, a s njome i opasnost od ptičje gripe, čiste su gluposti. Selidba ptica traje već tri mjeseca, što znači da se još u lipnju valjalo pripremiti za pandemiju. Proteklih smo mjeseci na Vranskom jezeru prstenovali već 20.000 ptica, od kojih neke izravno ili neizravno stižu sa zaraženih područja, i još ćemo najmanje 15.000 kaže Dragan Radović iz Zavoda za ornitologiju HAZU, koji smatra kako crne prognoze ipak nisu toliko crne jer bi ih na svojoj koži prvi iskusili ornitolozi. Zviždci, kojih se na Vrani prstenuje najviše, primjerice, dolaze iz zapadnog Sibira. No zarazu imaju Nizozemci u čije krajeve takve ptice uopće ne idu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije