U VINKOVCIMA

Publikacija "Pitalica" desetljećima unazad nastaje besplatno i dijeli se građanima

Foto: Branimir Bradarić
1/4
04.07.2023.
u 13:39

Sastavljanje enigmatskih zagonetki meni dođe kao odmor od svakodnevnog stresa koji ide uz posao kojim se bavi. Ono što je također važno je da uživam u tome i nije mi teško. Drago mi je da smo postali prepoznatljivi i da i kroz „Pitalicu“ promoviramo Vinkovce i okolicu – rekla je Takšić koja je svoje djelovanje u udruzi prvo započela kao član, potom tajnica a od 2003. godine je predsjednica

U poplavi razno raznih političara i njihovih izjava i poruka vrlo često nezapaženo prolaze brojni, mali i obični građani koji rade puno i velike stvari za svoju zajednicu. Upravo je takva i malobrojna ekipa okupljena u Zagonetačkom društvu Vinkovci koji je osnovan još 1979. godine. To društvo, predvođeno predsjednicom Srebrenkom Takšić, iz godine u godinu izdaje svoju enigmatsku publikaciju pod nazivom „Pitalica“ koju pak sastavljaju i uređuju članovi udruge. Prema najavama Takšić 65. broj „Pitalice“ iz tiska će izaći povodom Dana grada Vinkovaca koji se obilježava 21. srpnja. Interesantno je kako članovi udruge volonterski uređuju „Pitalicu“, a publikacija se građanima također dijeli besplatno s obzirom da sredstva za tiskanje osigurava Grad Vinkovci.

Prisjećajući se početaka Takšić, koja inače radi kao glavna sestra na Odjelu za nefrologiju s hemodijalizom u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci, podsjeća kako je prvi broj „Pitalice“ tiskan u rujnu 1979. godine i to kao prilog u Vinkovačkim novostima. Potom su je počeli samostalno tiskati da bi posljednjih godina ustalili se na jednom ili dva broja godišnje. Kaže kako misli da su možda jedina ovakva publikacija u Hrvatskoj, a ako ne jedina onda jedna od rijetkih svakako koja i dalje izlazi u Hrvatskoj.  

Sastavljanje enigmatskih zagonetki meni dođe kao odmor od svakodnevnog stresa koji ide uz posao kojim se bavi. Ono što je također važno je da uživam u tome i nije mi teško. Drago mi je da smo postali prepoznatljivi i da i kroz „Pitalicu“ promoviramo Vinkovce i okolicu – rekla je Takšić koja je svoje djelovanje u udruzi prvo započela kao član, potom tajnica a od 2003. godine je predsjednica.

I zaista se u „Pitalici“, kroz križaljke i slične enigmatske zadatke, mogu pronaći imena i fotografije brojnih znamenitih Vinkovčana ali i poznatih osoba iz okolice. U publikaciji se mogu pronaći i rebusi, mozgalice, zagonetke, premetaljke ali i vicevi kako bi bilo i humora. Tu su i fotografije poznatih osoba. U svakom broju se mogu pronaći i razne druge zanimljive informacije pa će tako 65. broj donijeti i popis svih udruga koje su djelovale na području Vinkovaca do Drugog svjetskog rata. Neki od ranijih brojeva su bili i tematski pa su tako objavili i brojeve posvećene Gradskom muzeju, Gradskoj knjižnici… Svi koji su sudjelovali dobili su prethodno jednostavan zadatak da naprave križaljke, rebuse i druge zadatke na određenu temu.

-Trudimo se da „Pitalica“ ne bude običan enigmatski časopis nego da ima i edukativan karakter. Stoga se trudimo da uvijek donosimo interesantne informacije kako bi građani saznali više o povijesti svoga grada. Nije to niti malo jednostavno pa se trudimo pronaći što više informacija o Vinkovcima i okolici i za sada uspijevamo u tome. Međutim, ono za čime žalim je što se enigmatikom sve manje bave mlađi naraštaji. Nadam se kako će se i to ubrzo promijeniti i da ćemo među članovima dobiti i mlade koji bi u budućnosti trebali postati nositelji rada udruge ali i autori „Pitalice“ – zaključila je Takšić.

O njihovom trudu i radi govori i to da je s ovogodišnjim brojem tiskano 65. brojeva, u 45.460 primjeraka, a da su križaljke i zagonetke objavljene na ukupno 1014 stranica. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije