Gotovinu nitko nije povezao sa zločinima

Puhovski potvrdio da su srpski tenkovi u bijegu pregazili kolonu izbjeglica

13.02.2009.
u 16:58

Drugi dan svjedočenja Žarka Puhovskog pokazao je da je svjedok kojega je pozvalo tužiteljstvo ustvari vrlo upitne “uporabne vrijednosti” za interese optužbe. Prof. Puhovski, budući da nije svjedočio iz “prve ruke”, nego, uglavnom prenosio izjave svojih kolega iz HHO-a (u Kninu je proveo tek nekoliko sati u kolovozu '95.), ponavljao je tvrdnje o “svevlasti” Ivana Čermaka u Kninu. No Čermakova braniteljica G. Higgins suočavala ga je s protutezama koje pokazuju Čermakovu angažiranost i brigu za normalizaciju stanja.

Pljačka i osveta
Navela je i podatke Crvenog križa, po kojima su neke od osoba navedenih s popisa HHO-a, zaista mrtve, no stradali su kao vojnici, ne civili. Puhovski je potvrdio da se često nije po uniformi moglo zaključiti je li riječ o civilu ili vojniku. Higgins je dovela u pitanje cijelu metodologiju i autentičnsot izvještaja HHO-a.

U protuispitivanju Gotovinina branitelja Luke Mišetića prikazani su isječci dokumentarnog filma o Gotovini iz 2006., u kojemu Puhovski objašnjava kako većinu ubojstava Srba treba pripisati pokušajima pljačke ili osvete. Na izravno Mišetićevo pitanje, Puhovski je potvrdio
- Nitko Gotovinu nije nikada povezao s konkretnim zločinima na terenu.
Potvrdio je i kako je bijeg Srba iz krajine bio “unaprijed organiziran i dogovoren”.
- Ako je pritom postojao i nekakav dogovor Zagreba i Beograda, podržavam ga, jer je smanjio broj žrtava - izjavio je Puhovski.

Mišetić je u sudnici pustio snimke o pregaženoj koloni civila kod Dvora na Uni (sektor sjever, ali je relevantno jer su izbjeglice kretale i s juga).

Kolona užasa
Upitan šta zna o koloni od 5 kilometara “užasa” gdje su tenkovi Koste Novakovića u povlačenju gazili kolonu izbjeglica prema BiH, Puhovski je potvrdio da je od kolega iz Helsinškog odbora Republike Srpske 1996. dobio podatke da se radi “o incidentu gdje su stradala 82 srpska civila”.

Sjetio se i događaja kada je srpski zrakoplov gađao kolonu izbjeglih Srba, a za što su lažno bili optužili Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Sudsko je vijeće odlučilo da film “Oluja nad Krajinom” bude usvojen u spis, no sudac Orie je poručio tužiteljima:
- Želim dodati da veliki dio tog filma nema dokaznu snagu, ako je uopće ima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije