Ivo Pukanić, predsjednik uprave tjednika Nacional

Pukanić: Imamu želim sve najbolje

hrv_pukanic.jpg
import
08.02.2006.
u 19:01

Koji su vaši motivi za objavu spornih karikatura? Ima li tu i senzacionalističkih pobuda?
 Motivi su vrlo jednostavni, smatrali smo se dužnima informirati hrvatske čitatelje o onome o čemu Europa danima govori, zašto se danima trese i zbog čega militantni muslimani pale veleposlanstva. Htjeli smo da i oni vide što je to tako strašno u karikaturama da one militantne navodi na tako drastične poteze. Ocijenili smo da one nisu trebale biti razlog ni povod za takvo ponašanje militanata. Osim toga, mi nismo prvi, one su već bile objavljene pa zašto i hrvatski čitatelji ne bi vidjeli o čemu je riječ. Naši motivi nisu bili senzacionalistički. Mi svaki tjedan obrađujemo teme kojih se drugi ne prihvaćaju. Ovo nama nije bila senzacija, nego fakti koje smo samo prenijeli.

Jeste li čuli za navodnu fetvu libanskog imama? Bojite li se? Hoćete li sada više pažnje posvetiti svojoj sigurnosti?
 Čovjeka ne poznam, a ni on mene. Ako je ustinu prijetio smrću, to mu nije pametno. Bilo bi mu pametnije da se bavi rješavanjem problema koji postoje u Libanonu. Ja njemu želim sve najbolje i poručujem mu da poštuje vjeru pa da i on uzvrati dobrim željema. Naravno, ako je vijest o fetvi istinita. Prema onome što znam, rekao bih da to ipak nije bila prijetnja. No, u svakom slučaju, ne treba dramatizirati u vezi s tim. Apsolutno me nije strah. Ne namjeravam mijenjati svoje navike i svakodnevicu. Evo, sutra se vraćam u Hrvatsku s puta po inozemstvu.

Gdje je kraj ovom sporu između Zapada i muslimanskog svijeta, kako vi vidite rješenje?
 Ne znam gdje je tomu kraj. Koliko vidim, cijeli je slučaj već i u Hrvatskoj izazvao dosta gluposti. No, mislim da se zapadni svijet ne bi trebao tresti svaki put kad muslimanski militanti podignu glas. To mi je neshvatljivo. Rješenje ne znam, ali sam uvjeren da bi Europa trebala biti jedinstvena u ovoj priči. I svakako bi trebala biti principijelna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije