SPLITSKI GRADONAČELNIK

Puljak: Mislio sam da će Plenković primiti poraz s više dostojanstva

Foto: Pixsell
1/5
31.05.2021.
u 20:28

Novi splitski gradonačelnik dan nakon pobjede na izborima odgovorio je na poruke premijera Plenkovića

Prvi potez bit će vidjeti kako najbolje moguće pomoći našim građanima i poduzetnicima da prebrode ovu krizu, kako im olakšati njezine posljedice. Nastavit ćemo sa sličnim mjerama koje su se do sada u Splitu provodile, ali ćemo sjesti i vidjeti što još možemo napraviti.

Građani su nas izabrali da im služimo i pomognemo da svi zajedno izađemo iz ove duboke krize koja stvarno predugo traje – najavio nam je dan nakon što je osvojio izbore za splitskog gradonačelnika Ivica Puljak (51).

Puljak je sveučilišni profesor i svjetski poznat znanstvenik, a ovo mu je prva javna funkcija iako je u političkom životu grada Splita aktivan već 13 godina, otkako je sa suprugom Marijanom osnovao građansku inicijativu Pametno koja se borila za izgradnju škole na Pazdigradu, njihovu kvartu.

Poslije je prerasla u političku stranku, koja se nakon fuzije sa Startom Dalije Orešković uspjela nametnuti kao parlamentarna, s dva saborska zastupnika, a sada se može pohvaliti i mjestom gradonačelnika drugog najvećeg grada u državi.

Čeka ga nezavršeni Žnjan

Time su zadali jedan od najtežih udaraca HDZ-u na upravo održanim lokalnim izborima. Puljak je najavio da će smanjiti prirez i ukinuti porez na potrošnju ugostiteljima. Rekao je da će na prvoj sjednici Gradskog vijeća odblokirati izgradnju garaža u nekoliko splitskih kvartova i predložiti izmjene generalnog urbanističkog plana. Dočekat će ga i nezavršeni Žnjan čije će uređenje nastaviti, kako je najavio.

Planira snažnije koristiti europske fondove, a najavio je i da će očistiti Split od otpada i postaviti ukopane i poluukopane kontejnere. U zgradi Banovine, splitske gradske uprave, dočekat će ga 405 zaposlenika. Rekao je kako nema namjeru dijeliti otkaze.

– Svima ćemo pružiti priliku da sudjeluju u razvoju grada. Nikome se nećemo osvećivati. Nećemo otpuštati nikoga, osim što ćemo u konačnici smanjiti broj zaposlenih uz otpremnine. Oni pročelnici koji su dobro radili ostat će na svojim mjestima. Neka od radnih mjesta neće više postojati – najavio je na sučeljavanje u Večernjem listu uoči drugog kruga izbora.

Pitali smo Ivicu Puljka hoće li poslušati predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića koji ga je u prvom obraćanju javnosti nakon što su postali poznati rezultati drugog kruga pozvao da se odrekne svoga zamjenika Bojana Ivoševića. Riječ je o neovisnom kandidatu, poznatom splitskom građanskom aktivistu koji se u jednoj prepisci na Facebooku prije četiri godine neprimjereno izrazio o pripadnicima židovskog naroda, što je otkriveno prošlog tjedna, tijekom kampanje u drugom krugu.

– Mislio sam da će premijer dostojanstvenije podnijeti poraz. Gospodin Ivošević se ispričao, građani su očito ispriku prihvatili kada su za nas glasali. Bojan Ivošević nije nepoznat u ovom gradu. Njegova djela pokazala su kakva su njegova stajališta u zaštiti svih ugroženih, kao i u zaštiti manjina – poručio je novi splitski gradonačelnik.

U Gradskom vijeću, kaže, računa na podršku svih izabranih vijećnika osim HDZ-a i Kerumova HGS-a. Splitsko Gradsko vijeće sastojat će se od 31 vijećnika pa mu je za većinu potrebno minimalno 16 ruku. Najviše mandata, devet, osvojio je HDZ koji ipak odlazi u oporbu. Na drugom je mjestu sedam vijećnika sa zajedničke liste Puljkova Centra i Ivoševićeve nezavisne liste, četiri je osvojio Kerumov HGS, a po tri vijećnika imaju SDP-HSU, koalicija Možemo!, Nova ljevica i Pametno za Split i Dalmaciju te Most. Nezavisna lista birača Ramljak-Mamić ima dva predstavnika.

– Računam na svih 18 vijećnika koji nisu Kerum i HDZ. Ja sam siguran da su to sve ljudi kojima je javni interes iznad osobnog i da neće biti nikakvog problema da zajednički radimo za dobrobit svih građana Splita – rekao je Ivica Puljak.

Ništa bez Mosta

S obzirom na to da su mu za većinu nužna tri vijećnika Mosta, a svi ostali su ga podržali i prije drugog kruga, pitali smo Ivicu Grkovića hoće li i oni podržati Puljka.

– Namjera nam je podržati gradonačelnika koji je izabran voljom građana Splita kao i konstituiranje Gradskog vijeća u kojem je odnos snaga odraz volje građana. Nismo opterećeni ničim, ne želimo podjelu sinekura, nama ne treba ništa. Želimo o svakom pojedinačnom projektu i programu raspravljati i pomoći u donošenju odluka za koje ocjenjujemo da su kvalitetne. Želimo da se što prije početi raditi. Najveća frustracija su nezavršeni projekti – rekao je Grković.

Tko će biti predsjednik Gradskog vijeća, Puljak kaže da je prerano govoriti.

– Sastat ćemo se i dogovoriti. To će biti najbolji od njih! – poručio je novi gradonačelnik.

VIDEO: Ivica i Marijana Puljak u stožeru zaplesali na stihove Dina Dvornika

Komentara 33

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
22:19 31.05.2021.

prijatel mu pise antisemitske po faceu, on piva ustaske... gdje su sada FAZ, faktograf, duvacek,, klaunski, gedzulovic... ni slova. steta.

IB
iva.begovic
21:05 31.05.2021.

a građani Splita zasigurno su mislili da će Puljak biti zaokupiran razmišljanjima o Splitu, a ne o poltičkim protivnicima. Puljak je pobjednik koji je ovim komentarom pokazao nedostatak mentaliteta pobjednika s razlogom.

AN
Antonio1952
21:33 31.05.2021.

Hrvatska zemlja neogranicenih mogucnosti, svatko u njoj moze biti profesor i gradonacelnik, kao i zamjenik. Poslije toliko njihovih gafova jos bi im se trebao ispricati Plenkovic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije