Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savez 12 stranaka za EP

Pupovac: Drago nam je što smo ovdje da bismo ovom listom pokazali ono što su drugi zaboravili

Zagreb: Predaja lista saveza 12 stranaka za Europski parlament
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.04.2024.
u 17:19

"Samo s ovom vrstom uspješnoga dogovaranja, uspješnoga dijaloga, uspješne tolerancije možemo graditi društvo koje će biti tolerantno, koje će progresivno", rekao je čelnik SDSS-a

Posljednji je dan predaje lista za Europski parlament, a svoje je predao i savez 12 stranaka. Među njima su IDS, NPS, SDSS, Socijaldemokrati, HSLS, PGS, Reformisti, Unija Kvarnera, ISU, HNS, Lista za Rijeku i Demokrati. Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a, istaknuo je tom prilikom kako mu je zadovoljstvo biti dio te liste. 

"Drago nam je što smo ovdje da bismo pokazali ono lice Hrvatske kojim je Hrvatska postala članica Europske unije. Drago nam je da bismo s ovom listom pokazali ono što su drugi zaboravili, a to je da samo s ovom vrstom uspješnoga dogovaranja, uspješnoga dijaloga, uspješne tolerancije možemo graditi društvo koje će biti tolerantno, koje će progresivno i koje će biti brana ekstremizmima", rekao je Pupovac. Na pitanje bi li SDSS bio spreman povući se i podržavati vladajuću većinu HDZ-a i DP-a samo iz Sabora, ali ne i participirajući u vlasti, kaže da im nijedna opcija nije neprihvatljiva.

"O toj mogućnosti odlučuju Predsjedništvo i Glavni odbor SDSS-a, takav sastanak je jučer održan, a kada dobijemo službeni odgovor o tome kako se vidi pozicija SDSS-a u hrvatskom političkom životu i funkcioniranju buduće većine, mi ćemo to raspraviti i donijeti odluku. Nećemo gledati samo kakav je položaj tri zastupnika srpske nacionalne manjine i pet ostalih manjina, nego i kakav je program te sastav te buduće Vlade pa ćemo onda donijeti odluku”, rekao je dodavši kako je ovo veoma osjetljiv politički trenutak u Hrvatskoj, koji nosi sa sobom mnogo rizika, nepoznanica i neizvjesnosti.

VEZANI ČLANCI:

Kao što smo to znali i ranije činiti, dodao je, sasvim je sigurno da ćemo se znati postaviti i sada u odnosu na tu moguću komponentu naše odgovornosti u tom procesu. "Ali mi nismo jedini koji trebamo reagirati odgovorno”, poručio je Pupovac, koji smatra da to treba biti rezultat podijeljene odgovornosti.

"O toj stvari će brzo razgovarati i Klub zastupnika manjina. Nijedna nam opcija koju možemo razmatrati, uključujući i opciju da ostanemo po strani, nije nepoznata i neprihvatljiva”, istaknuo je.

Jer, dodao je, moraju "voditi računa i o sebi, vlastitom dostojanstvu, raspoloženju vlastitog biračkog tijela, ali i partnerima s kojima smo vodili odgovornost za Hrvatsku u proteklih osam godina te o onome što ovoga trenutka traži trenutak". "Imamo dovoljno iskustva i političke odgovornosti da ćemo znati odgovoriti”, zaključio je.

 

GALERIJA Predaja liste saveza 12 stranaka za Europski parlament
Zagreb: Predaja lista saveza 12 stranaka za Europski parlament
1/8

Nositelj liste je Valter Flego (IDS), a slijede Matija Posavec (NP Sjever), Tatjana Spasojević Vukobratović (SDSS), Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati), Gabrijela Bošnjak (HSLS), Ana Trošelj (PGS), Rajko Ostojić (nezavisni), Jelena Nestorović (SDSS), Anita Perešin (NP Sjever), Krunoslav Lukačić (HNS), Radimir Čačić (NS Reformisti) i Milorad Pupovac (SDSS). 

"Ideja nam je bila ponuditi jednu modernu, otvorenu, liberalnu i regionalnu snagu Hrvatskoj i Europi. Okupili smo stranke i pojedince na idejama otvorenosti, građanske Europe i liberalizma, koji prihvaćaju takve vrijednosti i takva načela. Ta lista potvrđuje naš program te ćemo se truditi biti pozitivno iznenađenje ovih izbora", poručio je ranije nositelj liste Valter Flego

Komentara 1

Avatar Hadezeovac iz Šumadije
Hadezeovac iz Šumadije
17:43 23.04.2024.

Ok, dakle pomoću ove liste Pupovac ulazi u EU parlament. On sam je 2014. dobio 25 tisuća preferencijalnih glasova kad je bio na listi SDP-a, što je više nego što je ikada dobio bilo tko drugi s ove liste (Flego je 2019. dobio 21 tisuću). Kako je princip EU izbora takav da se prvo gleda uspjeh liste, sve što je potrebno da ova lista dobije 6% glasova (što će sigurno dobiti), i da na njoj Pupovac dobije najviše preferencijalnih (što će opet sigurno dobiti). Svi koji sudjeluju u ovoj koaliciji se mogu sramiti što podržavaju Pupovca za EU parlament.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije