Velike sile

Putin ipak protjerao USAID: To su špijuni, što će nam

'Russia's President Vladimir Putin chairs a meeting on the aftermaths of recent floods in Krasnodar region in the Black Sea town of Gelendzhik July 25, 2012. REUTERS/Alexsey Druginyn/RIA Novosti/Pool
Reuters/Pixsell
19.09.2012.
u 19:45

Američka je agencija davala novac i za promatrače na izborima koji su imali puno prigovora na regularnost nakon Putinove pobjede

Ruske su vlasti potjerale Američku agenciju za međunarodni razvoj, poznatu pod kraticom USAID, optužujući je da je pokušavala utjecati na političke procese, naročito izbore na svim razinama te na institucije civilnog društva. USAID je u Rusiji djelovao 20 godina, od pada Sovjetskog saveza, uloživši oko 2,7 milijardi dolara u socijalne i ekonomske programe. Ministarstvo vanjskih poslova pak tvrdi da je rusko civilno društvo sazrelo i nije mu potrebno rukovođenje izvana.

– Rusija će biti savršeno sretna da surađuje s USAID-om u trećim zemljama – kažu u ministarstvu, a civilna scena u Rusiji tvrdi da je dobila jak udarac. Izbacivanje USAID-a dolazi nakon što je Putin odlučio sve strane nevladine organizacije klasificirati kao “strane agente”. Američka je agencija davala udruženju za ljudska prava Golos pomoć za urede i za promatrače na izborima, a na prošle izbore bilo je puno prigovora.

– To je veoma loš znak. USAID je učinio puno za rusku javnost, za nevladin sektor i za slobodu medija u Rusiji – rekla je Lidija Šibanova, predsjednica Golosa. Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland rusku odluku nije kritizirala, rekla je samo da je novac bio korišten za pomoć djeci bez roditelja, žrtvama trgovine ljudima, pomoć u borbi protiv side i tuberkuloze.

Ključne riječi

Komentara 20

JO
johnxxx
20:49 19.09.2012.

Putin je u pravu. Zamislite obrnutu situaciju - da Rusija u Americi ima agenciju koja financira udruge i organizacije koje vode protuameričku politiku. Koliko bi to amerikanci trpli - niti jednog dana.

AS
asper
21:20 19.09.2012.

Što su tek nama u vrijeme rata i poraća radile tzv. zapadne nevladine agencije ...,

AA
aabbcc
20:36 19.09.2012.

regularnost nakon Putinove pobjede _____________________________ Kako rece jedan zapadni analiticar : Putin je ostvario ubjedljivu, sjajnu demokratsku pobjedu da ev. nepravilnosti u tako velikom izbornom podrucju ( od belgrada -do Tokija ) nisu ni vazne, ni interesantne za njegovu pobjedu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije