BIVŠI BRITANSKI ŠEF DIPLOMACIJE:

'Putin je u poziciji o kojoj nije mogao sanjati ni u najgorim noćnim morama'

Russian President Putin meets with Murmansk Region Governor Chibis in Moscow
Foto: Gavriil Grigorov/REUTERS
1/3
Autori: vecernji.hr, Hina
19.08.2024.
u 16:21

Malcolm Rifkind nahvalio je ukrajinske snage te kako koriste zapadno oružje u Kursku, ruskoj regiji koju su napali početkom kolovoza

''Ukrajina je Rusiju stavila u položaj o kakvom nisu sanjali ni u najgorim noćnim morama'', komentirao je bivši britanski šef diplomacije Malcolm Rifkind situaciju proteklih tjedana, nakon što je Kijev prodro više od 15 kilometara u ruski teritorij, uništio tri važna ruska mosta te izazvao evakuaciju više naselja i mjesta. Rifkind je za Sky News nahvalio ukrajinske snage te kako koriste zapadno oružje. 

- Ovaj potez nije nešto će samo po sebi poraziti Rusiju, ali stavlja Putina u poziciju o kojoj nije mogao ni sanjati u noćnim morama. Ukrajinci su ovime pokazali potpunu beskorisnost ruskih snaga. Putin se uvijek ponosio time da svojoj državi daje sigurnost - komentirao je Rifkind, bivši ministar koji je djelovao u mandatu premijera Johna Majora. 

- Ovaj rat je bila čista katastrofa za njega. Prvo je došlo do promjene u NATO-u jer su se priključile Švedska i Finska, što nisu napravile u gotovo 70 godina postojanja Saveza, a sada su još i dijelovi Rusije okupirali Ukrajinci - dodao je. 

Inače, Savjetnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov rekao je u ponedjeljak da Moskva nije za sada spremna pregovarati s Ukrajinom s obzirom na ukrajinski napad na rusku Kursku oblast, ali i da Rusija ne povlači svoje mirovne prijedloge. Ušakov je to rekao u video izjavi objavljenoj na kanalu SHOT na Telegramu.

POVEZANI ČLANCI:

"U ovoj fazi, s obzirom na taj pothvat (Kursk), nećemo razgovarati", rekao je Ušakov. Ukrajinski napad na Kursku oblast, najveći na Rusiju od Drugog svjetskog rata, počeo je 6. kolovoza. Na pitanje znači li to da mirovni prijedlozi koje je ruski predsjednik Vladimir Putin iznio u lipnju više ne vrijede, Ušakov je rekao da to nije tako. "Ne, oni nisu povučeni. Ali u ovom trenutku, naravno, bilo bi sasvim neprimjereno ulaziti u bilo kakav pregovarački proces", rekao je Ušakov.

Upitan koliko dugo Moskva neće htjeti pregovarati s Kijevom, Ušakov je rekao: "Ne znam. Ovisit će o situaciji, uključujući na bojišnici." Putin je u lipnju rekao da će Rusija prekinuti rat u Ukrajini samo ako Kijev odustane od svojih ambicija da uđe u NATO i ako preda u cijelosti četiri regije na koje Moskva polaže pravo, što je Kijev odbio tvrdeći da bi to značilo predaju.

>> VIDEO Ukrajinci srušili ključni ruski most: 'Njegovo uništenje moglo bi značajno otežati Putinove operacije'

Ključne riječi

Komentara 36

RA
Razbibriga
17:21 19.08.2024.

Znači drug Putin od "velikog stratega" i špijuna došao na dno dna da mu je rat ušao u njegovo dvorište, uništio vojnu moć i ugled svoje države, povećao dužinu granice sa NATO- m za 1400 km, smijenio hrpu svojih generala, napravio loš marketing za rusku vojnu tehniku koja sad djeluje kao skupocjeno s m eć e bez imalo vojne vrijednosti u odnosu na zapadne tehnologije, postavio korumpirani sustav upravljanja i to mu se obija o glavu, vratio ekonomski i svakako unazad Rusiju 50 godina. Zavio hrpu ruskih i ukrajinskih majki u crno. Napravio je od Ukrajinaca najbližeg Rusima naroda smrtnog neprijatelja u sljedećih 200 godina....sve zemlje u sferi njihovog utjecaja sada ih gledaju drugim očima npr Armenci, Tađikistan, Indija počela kupovati zap oružje i tako to...nema kaj vrhunski strateg....

DI
Dioniz
17:40 19.08.2024.

Englezima ne vjerujem ništa trebaju nam točne informacije

DU
Deleted user
14:10 20.08.2024.

Nemojte se zavaravati, Putin je najveci lider svih vremena. Sad mi pada na pamet da je pustio elitne ukrainske jedinice u Rusiju da ih unisti. Korumpirani zapad nema sanse protiv njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije