PRODOR NA RUSKI TERITORIJ

VIDEO Ukrajinci srušili i treći most u Kurskoj oblasti, Rusi su u okruženju. Kremlj prijeti: Nema više pregovora!

Foto: screenshot X
1/4
Autori: Hina, Večernji.hr
19.08.2024.
u 13:11

Putin je u lipnju rekao da će Rusija prekinuti rat u Ukrajini samo ako Kijev odustane od svojih ambicija da uđe u NATO i ako preda u cijelosti četiri regije na koje Moskva polaže pravo, što je Kijev odbio tvrdeći da bi to značilo predaju.

U ponedjeljak je ruski istražitelj izvijestio da je Ukrajina napala i oštetila treći most preko rijeke Sejm u ruskoj regiji Kursk. Most je pogođen dok su ruske trupe bile angažirane u sukobima s ukrajinskim snagama koji traju gotovo dva tjedna. Prema izjavi predstavnika ruskog istražnog odbora, napad na most dogodio se 18. kolovoza kao rezultat ciljane paljbe iz raketnih i topničkih oružja na stambene zgrade i civilnu infrastrukturu u selu Kariž. Izjava je objavljena na Telegram kanalu Vladimira Solovjova, poznatog ruskog voditelja vijesti.

Ruske snage bore se protiv ukrajinskih trupa u regiji Kursk od 6. kolovoza, kada su ukrajinske trupe probile zapadnu granicu Rusije u velikom neuspjehu za rusko vojno vodstvo. Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da je Ukrajina koristila zapadne rakete, vjerojatno američke HIMARS, za uništavanje mosta preko rijeke Sejm u okrugu Gluškovo.

U zasebnoj videoizjavi objavljenoj na Solovjovom Telegram kanalu u nedjelju, predstavnik ruskih istražitelja izjavio je da je drugi most preko rijeke Sejm blizu sela Zvannoje u regiji Kursk, koji se koristio za evakuaciju civila, također "oštećen" američkim HIMARS-om, piše Reuters

Zapovjednik ukrajinskog zračnog prostora izjavio je u nedjelju da je ukrajinsko zrakoplovstvo uništilo taj drugi most, čime je ograničena opskrbna sposobnost ruske skupine koja se protivi ukrajinskom napredovanju. Vojni analitičari navode da postoje tri mosta u području ukrajinske vojne ofenzive kroz koja Rusija opskrbljuje svoje snage. Juri Podoljaka, utjecajni ukrajinski vojni bloger koji je sklon proruskim stavovima, rekao je u nedjelju da Ukrajina vjerojatno planira preuzeti kontrolu nad još jednim strateškim mostom, preko rijeke Psjol, u nadolazećim danima.

Savjetnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov rekao je u ponedjeljak da Moskva nije za sada spremna pregovarati s Ukrajinom s obzirom na ukrajinski napad na rusku Kursku oblast, ali i da Rusija ne povlači svoje mirovne prijedloge. Ušakov je to rekao u videoizjavi objavljenoj na kanalu SHOT na Telegramu. "U ovoj fazi, s obzirom na taj pothvat (Kursk), nećemo razgovarati", rekao je Ušakov. Ukrajinski napad na Kursku oblast, najveći na Rusiju od Drugog svjetskog rata, počeo je 6. kolovoza.

Na pitanje znači li to da mirovni prijedlozi koje je ruski predsjednik Vladimir Putin iznio u lipnju više ne vrijede, Ušakov je rekao da to nije tako. "Ne, oni nisu povučeni. Ali u ovom trenutku, naravno, bilo bi sasvim neprimjereno ulaziti u bilo kakav pregovarački proces", rekao je Ušakov.

Upitan koliko dugo Moskva neće htjeti pregovarati s Kijevom, Ušakov je rekao: "Ne znam. Ovisit će o situaciji, uključujući situaciju na bojišnici." Putin je u lipnju rekao da će Rusija prekinuti rat u Ukrajini samo ako Kijev odustane od svojih ambicija da uđe u NATO i ako preda u cijelosti četiri regije na koje Moskva polaže pravo, što je Kijev odbio tvrdeći da bi to značilo predaju.

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Komentara 26

FU
Fusnota
13:23 19.08.2024.

Ruski mirovni prijedlog ne postoji.

KU
kuki333
14:34 19.08.2024.

Ruski "ratnici" me jako podsječaju na neke druge " ratnike"🤣

XX
XXXL
14:11 19.08.2024.

Rusija je vojno uvijek bila samo papirnati tigar sa velikim jezikom, sad to polako i zapad kuži. Voditi ozbiljni rat na bazi represije, korupcije, slabe ekonomije i manjkave profesionalnosti jednostavno nije moguće. Uostalom treba samo pogledati slike glava ruskih generala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije