francuski dužnosnik:

'Putin obećao da zasad neće pokretati nove vojne inicijative u blizini Ukrajine'

Putin i Macron
Foto: Newscom/PIXSELL
1/2
08.02.2022.
u 10:19

Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju, a Moskva to odbacuje i traži pravna jamstva da se NATO savez neće dalje širiti na istok jer to ugrožava njezinu sigurnost.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da zasad neće pokretati nove vojne inicijative u blizini Ukrajine kao uvod u deeskalaciju, tvrdi anonimni francuski dužnosnik nakon razgovora Putina s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. 

Francuski dužnosnik koji je htio ostati anoniman tvrdi kako je Putin pristao i da se vojnici koji će sudjelovati na vojnim vježbama na bjeloruskom teritoriju u blizini Ukrajine vrate u domovinu nakon završetka vježbi.

Reuters je još prošli tjedan prenio da Rusija planira povući svoje vojnike nakon tih vojnih vježbi između 10. i 20. veljače. Sam Putin na konferenciji za medije nakon šestosatnih razgovora s Macronom u Kremlju nije govorio o tim ustupcima. Macron je najvažniji zapadni čelnik koji se sastao s Putinom od posljednjeg rasta tenzija na ukrajinsko-ruskoj granici.

Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju, a Moskva to odbacuje i traži pravna jamstva da se NATO savez neće dalje širiti na istok jer to ugrožava njezinu sigurnost. 

Francuski dužnosnik rekao je da su dvojica čelnika na susretu dogovorila „otvoreni dijalog o strateškim pitanjima“ te jačanje takozvanog Normandijskog formata u kojem o ukrajinskom pitanju pregovaraju Kijev, Moskva, Pariz i Njemačka. 

Komentara 4

Avatar Sidewinder
Sidewinder
11:47 08.02.2022.

Kad Rus kaže neće, znači da hoće.

Avatar nekakav
nekakav
13:59 08.02.2022.

ajmo se kladiti da putin nije rekao da zasad neće pokretati nove inicijative, a niti da zasad neće napasti. u rusiji se o napadu na ukrajinu nigdje uopće ni ne raspravlja! čitajte malo i druge medije, imaju i engleski dio, a ako ste malo stariji, skužili budete i malo ruskog. nije tako različit od našeg jezika. nevjerojatno, lijepi dio ljudi kao da zaziva rat... jel vam fale kolone, slike razrušenih gradova, jel vam zbilja fale zbjegovi, izbjeglice, sirene u pola noći?! jel ste zbilja zaboravili što je rat?! jeste svjesni da se rat kojeg nam zapad slaže neće voditi samo u rusiji i ukrajini, da će i vaš stan biti legitimna meta, kao što je bio stan jedne nesretnice u donjecku, koju su za stolom pogodili ukrajinci?

MP
miroslav.petkovic.7564
11:01 08.02.2022.

Ova prica sto je napisa novinar nema nikakve veze.Krivo intepretirana.Pratio sam razgovor ovdje u Moskvi dvojice predsjednika..Putin je jako ostro govorija sa Macronom .Macron se malo smrza kaze Gosp Putin nismo mi dosli na nato granice nego Natovci na nase.Kazu da su odbranbeni savez i po pitanju sigurnosti.Tko nama daje sigurnost mi trazimo napismeno tu sigurnost.Priblizavali se nasin granican mic po mic...Hoce li Nato s nama ratovat hocete vi Francuzi s nama ratovat..Ratovali bi sa jednom od najveci nuklearni sila na svjetu i zemljom koja je u mnogo cemu prevazisla Natovce misleci vjerovatno na moderno super sonicno oruzje.Pitajte rece vas narod jeli sa nama spreman na rat.Ni mi nismo za rat..Dalje od nasi granica i to je to i nema eskalacije.Macron kaze hvala ti predsjednice sto sam ovdje kaze rusija je Evropska zemlja bez nje nista i nema sigurnosti u Europi ili svjetu trebamo gradit po pitanju mira drugaciju Europu i svjet.Slozili se o d pridrzavanju sporazuma iz Minska..Nista nisam cuo o povlacenju vojske iz Bjelorusije, vjerovatno nas novinar sazna kazali mu.Sta kazu domaci Amerikanci kmecanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije