NE OBAZIRE SE NA PRIJETNJE

Putin putuje u Mongoliju, Kijev traži hitno uhićenje, Kremlj: Nismo zabrinuti

Russian President Putin meets with Murmansk Region Governor Chibis in Moscow
Foto: Gavriil Grigorov/REUTERS
1/9
30.08.2024.
u 17:26

Mongolija održava dobre odnose s moćnim susjedima poput Rusije i Kine, ali i sa Zapadom. S obzirom na to da Mongolija gospodarski ovisi o Rusiji, smatra se malo vjerojatnim da bi zemlja riskirala te odnose uhićenjem Putina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin planira idući tjedan putovati u inozemstvo usprkos uhidbenom nalogu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, pa je Kijev pozvao Ulan Bator da ispuni svoje međunarodne obveze i uhiti ga. Putin bi Mongoliju trebao posjetiti u utorak, a ta zemlja priznaje nadležnost ICC-a i stoga je obvezna ispoštovati uhidbeni nalog međunarodnog suda iz ožujka 2023.

No Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov se ne obazire na prijetnju uhićenja. "Nismo zabrinuti. Održavamo krasan dijalog s prijateljima u Mongoliji", rekao je Peskov. Ovo je prvi Putinov posjet državi članici ICC-a od pokretanja invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Prošle je godine zbog toga propustio sastanak država skupine BRUCS u Južnoafričkoj Republici. Na pitanje je li uhidbeni nalog uzet u obzir prilikom putovanja u Mongoliju, Peskov je rekao: "Naravno, svi aspekti posjeta su pomno razrađeni". Kremlj dodaje da Putin putuje u Mongoliju na poziv predsjednika Ukhnaagiina Khürelsükha u cilju proširenja suradnje između dvije zemlje.

VEZANI ČLANCI: 

Mongolija održava dobre odnose s moćnim susjedima poput Rusije i Kine, ali i sa Zapadom. S obzirom na to da Mongolija gospodarski ovisi o Rusiji, smatra se malo vjerojatnim da bi zemlja riskirala te odnose uhićenjem Putina. ICC tvrdi da je Putin odgovoran za otmicu i deportaciju djece i maloljetnika iz okupiranih ukrajinskih područja u Rusiju. Moskva to odbacuje i uzvraća da se radi o evakuacijama.

Nakon najavljenog posjeta Putina Mongoliji 3. rujna, Ukrajina je pozvala vladu u Ulan Batoru da uhiti ruskog predsjednika. "Pozivamo vlasti u Mongoliji da ispoštuju obavezan međunarodni uhidbeni nalog i izruče Putina Međunarodnom kaznenom sudu u Hagu", objavilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova na Telegramu.

>>> FOTO Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

Russian President Putin meets with Murmansk Region Governor Chibis in Moscow
1/29
Ključne riječi

Komentara 10

AK
Aka
04:47 31.08.2024.

Navodno mu se već dulje vrijeme nabacuje neka MOngolka. Ide provjeriti ima li među njima kemije.Putin je zaljubljive prirode.

Avatar Grubi
Grubi
23:20 30.08.2024.

Nek dodje u Hrvatsku🤠🤠

MO
MOSAD
11:54 31.08.2024.

Hvala ti Bože što smrt postoji!!Zamislimo samo di bi bija kraj bahatosti raznim Putinima,Titima,Staljinima...domaćim kriminalcima,međunarodnim ubojicama....bogatim moćnicima ,zavisti i mržnji sirotinje prema svima sto nesto imaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije